Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Priopćenje Dikasterija za evangelizaciju u vezi Jubileja 2025.

Odsjek za temeljna pitanja evangelizacije u svijetu Dikasterija za evangelizaciju oglasio se u četvrtak 1. kolovoza priopćenjem vezanim uz Jubilej 2025. koje prenosimo u cijelosti.

U vezi s približavanjem početka Jubileja 2025., nedavno je pokrenuto pitanje mogućnosti da se predvidi otvaranje Svetih vrata u prvostolnim crkvama, u međunarodnim i nacionalnim svetištima, kao i u drugim bogoslužnim mjestima od posebnog značenja kao i načine na koji bi se to odvijalo.

U vezi s tim, uz najveću osjetljivost prema pastoralnim i pobožnim razlozima koji su možebitno upućivali na tu hvalevrijednu težnju, ipak se smatra potrebnim podsjetiti na jasne upute koje je Sveti Otac dao u buli proglašenja Jubileja 2025. Spes non confundit, u kojoj se naznačuju kao Sveta vrata ona Bazilike svetog Petra i drugih triju papinskih bazilika: naime Svetog Ivana Lateranskog (San Giovanni in Laterano), Svete Marije Velike (Santa Maria Maggiore) i Svetog Pavla izvan zidina (San Paolo fuori le Mura) (usp. br. 6), uz iznimku želje koju je izrazio Sveti Otac da osobno želi otvoriti Sveta vrata u jednom od zatvora, “kako bih zatvorenicima pružio konkretan znak blizine” (usp. br. 10).

Dobro je poznato, jednako tako, da je poseban i prepoznatljiv znak Jubilarne godine, kako se prenosi još tamo od prvog Jubileja godine 1300., oprost kojim se “želi izraziti puninu Božjeg oprosta, koje ne poznaje granice” (usp. br. 23), sakramentom pokore i znakovima ljubavi i nade (usp. brr. 7-15).

Stoga, da bi se taj milosni trenutak doživio u punini, svi su pozvani držati se onoga na što se upućuje Dekretom Apostolske pokorničarne od 13. svibnja 2024. u vezi pojedinih mjesta i različitih modaliteta

Stoga, da bi se taj milosni trenutak doživio u punini, svi su pozvani uzeti za uporišnu točku i držati se onoga na što se upućuje Dekretom Apostolske pokorničarne od 13. svibnja 2024. u vezi pojedinih mjesta i različitih modaliteta, navodi se u priopćenju Odsjeka za temeljna pitanja evangelizacije Dikasterija za evangelizaciju koje je 1. kolovoza. objavio Tiskovni ured Svete Stolice.

IKA