Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Proslavljena misa zahvalnica za samoborsko hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj

Svečanom misom zahvalnicom u župnoj crkvi sv. Anastazije mučenice u Samoboru u ponedjeljak 5. kolovoza samoborski romari zahvalili su za zavjetno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj.

Misno slavlje predvodio je župni upravitelj Župe svetog Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom i Župe Duha Svetoga u Noršić Selu vlč. Josip Čulig. Suslavitelji su bili župnik i dekan samoborski, preč. Ivica Cik, dekan KBF-a, prof. dr. Josip Šimunović, gvardijan samoborskog franjevačkog samostana, fra Željko Janjić i samoborski župni vikar vlč. Tomislav Medić.

„Imamo li snage obnoviti svoje zagovorne molitve na samoborskom hodočašću u Mariju Bistricu? Imamo li snage zahvaliti danas Presvetom Trojstvu i Majci Božjoj Bistričkoj? Imamo li snage odlučiti postati i biti bolji ljudi, bolji vjernici, bolji Hrvati?”, rekao je vlč. Čulig na početku homilije.

„Sve darovano nama i našem življenju, sve ugrađeno u naše postojanje i identitet, sve što nam daje sadržaj i čime se ugrađujemo na istoj grudi u zajedništvo s drugima, bliskima po rodu i vjeri, sve što nam je preneseno kao sveti zalog i baština, sve što smo pozvani vlastitim primjerom, radom i žrtvom svjedočiti i prenijeti dalje, sve to i još puno više  nosi u sebi pojam, odnosno stvarnost koja se zove domovina“, kazao je propovjednik.

U kontekstu proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja vlč. Čulig je naglasio: „Ne bismo li kao iskreni kršćanski domoljubi, bez ikakvog pretjerivanja, u trezvenom ponosu, smjeli danas poljubiti zemlju, u prvom redu u svom srcu i biću, ali i stvarno, zemlju koju nam Stvoritelj dade za dom i domovinu, našu hrvatsku grudu, kao što je to u svojim pohodima, ljubeći tlo zemlje u koju je doputovao, činio sveti Ivan Pavao II., iskazujući svojim poljupcem veliko poštovanje zemlji, njezinim stanovnicima, povijesti i baštini, vjeri i životu.”

Propovjednik se prisjetio te citirao stihove pjesme „Poljubi zemlju“, a zatim je zahvalio je trudu, zalogu i doprinosu za domovinu živih i preminulih branitelja i civila u Domovinskom te govorio o bremenitosti današnjeg vremena.

„Kad god smo usuglašeni s Božjom riječi, s porukama Isusovog evanđelja, koje nisu tek načela nekih konzervativnih katolika, nego Kristovih sljedbenika, ali i svih ljudi dobre volje kojima je stalo do domovine u kojoj žive, tada gradimo kuću vlastitog života, života svoje obitelji i domovine na stabilnim temeljima, na stijeni jer ‘tko na stijeni svoju povijest piše’, taj ima i sadašnjoj i budućnost”, zaključio je vlč. Čulig.

Na kraju misnog slavlja vlč. Čulig je, iznoseći niz povijesnih činjenica i važnih datuma iz djelovanja drevne samoborske Župe iz koje su nastale i dvije novije, zahvalio svima koji svake godine revno hodočaste u Mariju Bistricu uz specifičan samoborski zaziv u marijanskoj pjesmi “Nas je otpravila, tebe je pozdravila, sveta Anastazija, Majko Božja Bistrička!”

Edi Kirschenheuter