Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

​Proslava Augustinova u Lupoglavu

Župljani Župe bl. Augustina Kažotića u Lupoglavu u subotu 3. kolovoza proslavili su zaštitnika župe svečanim misnim slavljem koje je u crkvi na otvorenom predvodio preč. Dražen Karačić, župnik župe Presvetog Srca Isusova u Karlovcu i Karlovački dekan u zajedništvu sa svećenicima dugoselskog dekanata i preč. Ivanom Lukićem ravnateljem Nadbiskupijskog pastoralnog instituta koji je rodom iz župe Lupoglav.

U svojoj homiliji preč. Dražen Karačić je istaknuo: “Okupljeni smo danas, ovdje u ovoj župnoj zajednici oko lika blaženog Augustina Kažotića, koji je svojim životom, svojom učenošću, urešen ozbiljnošću ponašanja, zauzeta za duhovne stvari i vješta u vremenitim stvarima, kao zagrebački biskup neumorno radio na obnovi vjerskog i kulturnog života u svojoj prostranoj dijecezi.” Nastavljajući homiliju preč. Karačić istaknuo je da vjernici i danas mogu naslijedovati bl. Augustina u karakteristikama koje i danas privlače njegovu životu te naglasio da "sve što je činio bl. Augustin, proizlazi iz evanđelja. Dati sebe za drugoga. Što se pamti u životu nekog čovjeka? Ostaje samo ono što je učinjeno iz ljubavi prema Bogu i čovjeku. Imat sve što je potrebno, a biti slobodan od svega, dopustiti drugome slobodu, a svojim primjerom svjedočiti ono što je pravo.”
 
Na samom kraju misnog slavlja okupljenima se obratio župnik domaćin vlč. Filip Pavlović, koji je u svojoj zahvali istaknuo geslo bl. Augustina Kažotića: “Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima.” (Mt 5, 16) S tim biblijskim riječima započeo je svoj osvrt na projekt “Crkva na otvorenom” koji su župljani započeli prošle godine u ozračju slavlja 700. obljetnice rođenja za nebo bl. Augustina Kažotića. Župnik je zahvalio donatorima, a izrekao je i svoju zahvalu svećenicima dugoselskog dekanata koji su svojom dobrotom animirajući svoje župljane učinili da ovo slavlje preraste granice ove župe i postane slavljem cijelog Dugoselskog kraja. Na kraju je istaknuo i riječi nade da se ovaj projekt dovrši do slavlja Augustinova u jubilarnoj 2025. te se tada prostor svečano blagoslovi.
 
Na misnom slavlju su uz župljane sudjelovali i brojni hodočasnici iz Dugoselskog dekanata, a nakon misnog blagoslova svi prisutni su krenuli u procesiji u župnu crkvu i učinili tradicionalni ophod oko oltara blaženog Augustina Kažotića. 
 
Budući da je ovogodišnje Augustinovo slavljeno u subotu, slavlje se nastavilo idući dan te je misu zahvalnicu na Augustinovsku nedjelju predvodio vlč. Mirko Brlić, bivši župnik Župe Lupoglav koji je trenutno na službi u Mariji Bistrici

U svojoj propovijedi vlč. Brlić istaknuo je da je bl. Augustin "oboružan blagošću i poniznošću, prodahnut ljubavlju i strpljivošću, osvajao je srca i privodio duše k Bogu. Posebno se brinuo za mlade svećenike… Zalazio je posvuda među narod, bio je dobročinitelj siromaha, sirota, bolesnika i patnika, obilazio je svoju prostranu biskupiju, narod se oko njega skupljao u velikom broju, a on mu je govorio žarko i očinski te su se zli kajali, a dobri utvrđivali u vjeri.”

Na misnom slavlju sudjelovali su članovi KUD-a Ogranak Seljačke sloge Lupoglav i gosti iz više kulturno umjetničkih društava te članovi Lovačkog društva Srna - Lupoglav i Lovačkog društva Sokol iz Stančića te Dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja župe.
 
Nakon misnog slavlja slijedio je bogat kulturno umjetnički program koji su u šatoru pored Vatrogasnog doma upriličili članovi KUD-a Lupoglav i njihovi gosti. Za ovaj dan i proslavu se tradicionalno povezuje i tradicionalno natjecanje u lovačkom trapu - Memorijal Željko Funtek kojega organizira LD Srna Lupoglav tako su u sklopu kulturno umjetničkog programa podijeljene i nagrade pobjednicima turnira.     

Trodnevnu pripravu za blagdan predvodili su svećenici Dugoselskog dekanata, a s njima su došli i vjernici njihovih župa. Tako je prvi dan trodnevnice predvodio vlč. Mirko Matasović, župnik Župe Uskrsnuća Isusova u Sesvetskom Kraljevcu, drugi dan trodnevnice predvodio je vlč. Hrvoje Bušić iz župe sv. Brcka biskupa u Brckovljanima, a treći dan trodnevnice vlč. Mato Draganović, župnik Župe Uznesenja BDM u Savskom Nartu.

Župa Lupoglav