Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Proslavljen blagdan BDM Snježne u Belcu

Blagdan BDM Snježne, zaštitnice Krapinsko-zagorske županije svečano je proslavljen u ponedjeljak 5. kolovoza u Župi Belec svečanim misnim slavljem koje je predvodio preč. Dragutin Cerovečki, dekan Zlatarsko-belečkog dekanata i župnik Župe Zlatar. Na misnom slavlju koncelebrirali su domaćin vlč. Milan Pušec, preč. Franjo Mezak, vlč. Matija Vragović župnik Župe Mihovljan, vlč. Tomica Božiček župnik Župe Lobor, vlč. Marko Toplak župnik Župe Mače, vlč. Mirko Matasović župnik Župe Sesvetski Kraljevec i vlč. Sebastijan Valjavec, župni vikar Župe Špansko Zagreb. Sudjelovali su i bogoslovi Luka Žeželj iz Župe Konjščina, Ivan Iviček iz Župe Sveta Jana, Krešimir Haramija iz Župe Plešivica i Adrijan Bogdan iz Župe Bistra.

U svojoj homiliji preč. Cerovečki naglasio je povijesni put štovanja Blažene Djevice Marije nakon sabora u Efezu te koliko je njen zagovor bio važan u povijesnim bitkama. Osvrnuo se i na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te istaknuo da „upravo na Gospu Snježnu dobivamo ono za čim smo toliko čeznuli - dobivamo slobodnu Hrvatsku za koju su mnogi dali svoje živote, bez velikih kalkulacija... Zato slaveći danas i Dan branitelja, slaveći taj trenutak oslobođenja, ne možemo ne zahvaliti onoj koju nazivamo Kraljica Hrvata, onoj kojoj su tolike pjesme u njenu čast ispjevane.“

Na kraju misnog slavlja vlč. Pušec uputio je riječi zahvale prisutnim koncelebrantima i županijskim i gradskim dužnosnicima, a nakon završnog blagoslova krenula je procesija i ophod oko glavnog oltara. Uz mnogobrojne hodočasnike, predstavnike gradskih i županijskih vlasti na misi su sudjelovali članovi i članice Belečkih mažoretkinja, DVD-a Belec, KUD-a Belc te veterani 103. Brigade Hrvatske vojske. 
 
Prije i za vrijeme misnog slavlja ispovijedao je vlč. Ivan Hrastović, župnik Župe Zlatar Bistrica, a misu je animirao Župni zbor pod voditeljstvom Marka Maleka Solgata te orguljskom pratnjom Karla Frtalja.

Samoj proslavi blagdana Gospe Snježne prethodila je trodnevna duhovna priprema.
 
Ivana Sambolić,
župna medijska suradnica