Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

301. Zavjetno hodočašće vjernikā grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj

Ovogodišnje 301. Zavjetno hodočašće vjernikā grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj održat će se 7. i 8. rujna pod geslom "Budi s nama svaki čas".
 
Na našem životnom hodočašću od rođenja do neba potrebna nam je trajna pomoć svetih, posebno Marijin zagovor, da se ne izgubimo u vrtlogu promjena.

Ove je godine naše hodočašće obilježeno spomenom na značajne događaje vezane uz hrvatski narod i Mariju Bistricu. Spominjemo se 90. obljetnice prvog hodočašća zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca iz Čučerja u Mariju Bistricu 1934. godine, kojom prilikom je izrazio nadu da će i njegovi nasljednici rado hodočastiti Majci Božjoj. Prošlo je 40 godina od veličanstvenog događaja 1984. godine, Nacionalnog euharistijskog kongresa u Mariji Bistrici, kao krune obilježavanja 13 stoljeća kršćanstva u Hrvata. A ne možemo, također, zaboraviti ni 1994. godinu, tj. održavanje najvećeg skupa hrvatskih vjernika, 30. obljetnicu prvog pohoda sada svetog pape lvana Pavla lI. našoj domovini, njegovih riječi i usmjerenja, događaja koji je zauvijek vezan uz Zagreb i zagrebačke vjernike.

Sve ove obljetnice vezane su uz Mariju, uz njezin zagovor. Dolikuje stoga da događaje koji su formirali mnoge vjernike ove jeseni ponovo oživimo u svojem spomenu obnavljajući vjeru, usvajajući poruke i moleći Bogorodicu da bude s nama svaki čas. U vremenu velikih previranja, kada se gube oslonci i sigurna uporišta na koje se možemo osloniti, mi imamo jasne orijentire, divne uzore života i drage zagovornike pred Bogom: Majku Božju Bistričku, BI. Alojzija i Sv. lvana Pavla lI.

Plakat za 301. Zavjetno hodočašće vjernikā grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj preuzmite ovdje.



Program hodočašća:

Subota, 7. rujna

Hodočasnici pješaci organizirano kreću prema Mariji Bistrici:
  • od katedrale preko Sljemena - Blagoslov hodočasnika u bogoslužnom prostoru BI. Alojzija Stepinca u 5 sati; sveta misa u sljemenskoj kapeli u 9 sati (predvodi biskup Ivan Šaško)
  • iz Čučerja preko Laza - sveta misa u Čučerju u 10.30 sati (predvodi biskup Mijo Gorski)
  • od Sesveta preko Laza - sveta misa u Sesvetama u 9 sati (predvodi mons. Tomislav Subotičanec)
  • u 18.30 sati kreće ulazna procesija pristiglih hodočasnika od kapele Sv. Ladislava u svetište Majke Božje Bistričke. Procesiji se pridružuju Nadbiskup, biskupi i mladi Zagrebačke nadbiskupije koji se već nalaze u Svetištu na svojem hodočašću
  • u 20 sati Služba svjetla - procesija sa svijećama na Kalvariji 
  • Poslije Službe svjetla cjelonoćno klanjanje u bazilici s početkom u 23 sata predvode i organiziraju mladi

Nedjelja, 8. rujna
  • u 9 sati - zajednička pobožnost Križnog puta (predvodi biskup Mijo Gorski)
  • u 10.45 sati - ulazna procesija od kapele Ave Maria do crkve na otvorenom
  • u 11 sati sveta misa koju predvodi zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša
Pozvani su svi vjernici, a osobito mladi da se hodom uključe u ovu procesiju, a oni koji imaju narodne nošnje neka ih obuku. Uvijek su dobro došli u procesiju pripadnici vatrogasnih postrojbi i lovaca u svojim svečanim odorama, kao i pripadnici različitih udruga.
Župe koje imaju svoje barjake neka ponesu i nose ih u procesiji.