Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Održana Opća specijalizacija animatora

Opća specijalizacija animatora Zagrebačke nadbiskupije održana je od 29. srpnja do 5. kolovoza 2024. godine u Pastoralnom centru na Baškim Oštarijama. Na Specijalizaciji je sudjelovalo 27 mladih koji su završili Temeljnu formaciju animatora kako bi postali novi animatori Zagrebačke nadbiskupije koji će biti na raspolaganju svojoj župnoj zajednici, ali i nadbiskupiji.
 
Specijalizaciju je vodilo dvanaest animatora instruktora uz podršku i pomoć povjerenika za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Filipa Šešeka.

Tjedan je bio ispunjen brojnim radionicama, predavanjima i igrama tijekom kojih su mladi naučili o organizaciji, komunikaciji, strategiji, suradnji i preventivnom sustavom svetog Ivana Bosca. Mladi su se također upoznali s tim što animator može učiniti u radu sa čitačima, zborom, ministrantima, ali i prvopričesnicima i krizmanicima. Program se održavao i u večernjim satima kada su mladi sudjelovali na veselim večerima: oklada, escape room, punktovi, priča o don Boscu i klasična vesela večer. Nakon svake vesele večeri, dan je bio završen večernjom molitvom u crkvi svete Elizabete. Slijedeći primjer prethodnih veselih večeri, subotnji zadatak mladih bio je organizirati vlastitu veselu večer koja se i uspješno održala taj isti dan s temom aktualnih olimpijskih igara.
 
Zadnjeg dana, u ponedjeljak 5. kolovoza, sudionicima su nakon svečanof misnog slavlja podijeljeni certifikati. Vlč. Šešek u homiliji je rekao: “Tamo gdje čovjek stavlja točku, Bog stavlja zarez” osvrćući se na činjenicu da je Specijalizacija gotova, ali animatorski put tek kreće. Naglasio je kako je velika milost u životu steći prijatelja i da je važno da se ne izgubi ta povezanost koja se stvorila tijekom ovog perioda.
 
Na kraju misnog slavlja povjerenik i animatori instruktori čestitali su novim animatorima te im poželjeli obilje Božjeg blagoslova u daljnjem radu.
 
Specijalizirani animatori: Karla Ancić, Lorena Ćosić, Matija Frketić, Ivan Gavran, Marija Klara Grlić, Katarina Jurišić, Petra Kašnar, Sandra Kobeščak, Tara Kranjčević, Maja Kušeković, Dora Leskovar, Laura Maček, Katarina Marić, Marija Medarić, Antonija Petrić, Fran Petrović, Niko Poljak, Mirka Matuša Popović, Stella Prgić, Tihana Raguž, Franca Rajčić, Iva Sente, Laura Sugnetić, Dominik Šikić, Patricija Šikić, Dora Škvorčević, Dora Valjak.

Josip Banić