Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Ljetovanje korisnika Caritasove Kuće sv. Franje u Vugrovcu

U periodu od 5. do 12. kolovoza 2024. godine 26 djece iz Kuće za smještaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi “Kuća svetog Franje” u Vugrovcu s pratnjom boravilo je na ljetovanju u Hostelu “Zlatokrila - Matilda” u Velom Lošinju. 
 
Djeci smještenoj u odmaralištu bila je osigurana usluga punog pansiona s tri obroka, cjelodnevni pedagoški rad uz nadzor stručnih suradnika i dječjih animatora, kao i dvadesetčetverosatna dostupnost medicinske usluge. Nakon početnog upoznavanja s ostalom djecom na ljetovanju i dnevnim redom, korisnici “Kuće svetog Franje” početne su dane boravka provodili na prijepodnevnom i poslijepodnevnom kupanju, sudjelovanju na kreativnim radionicama na kojima su oslikavali tanjure podmorskim motivima i radili postere s morskim pejzažima ili sportskim radionicama na kojima su igrali nogomet, odbojku ili stolni tenis i drugo. Večernje aktivnosti uključivale su plesne večeri, kvizove o poznavanju Eurovizije, igranje različitih grupnih igara ili pak igru graničara. 
 
Volonter Luka opisao je svoj boravak s korisnicima u Velom Lošinju: “Moje treće more zaredom, to bi vam sve trebalo reći. Suživot sa djecom 7 dana u tjednu od 0-24 sata omogućuje da se stari odnosi s djecom prodube i dosegnu neku novu razinu i da se neki novi započnu. Dinamika dana ponekad zna biti intenzivna i umarajuća, ali doživljaj ljetovanja uz puno dječjih osmjeha i radosti ne može ne biti nego poseban. Vraćam se u Zagreb malo umorniji, ali ispunjeniji čovjek.”
 
Volonterka Adrijana izdvojila je: “Bilo je predivno i jako zabavno. Igrali smo se, bili kreativni, kupali se, skakali u more, išli u grad i tijekom svega toga konstantno se smijali. Puno više sam se zbližila s djecom, i iako mi je nekad bio potreban odmor, jako mi je drago što sam bila u Velom Lošinju s njima.”
 
Krajem tjedna za djecu je bio organiziran cjelodnevni odlazak u grad Mali Lošinj u pješčanu uvalu “Čikat” na kojoj su imali prilike uživati u kupanju i sunčanju, igranju picigina, vožnji pedalinama i adrenalinskom parku u moru. 
 
Korisnica Ranya rekla je: “Bilo mi je dobro, najdraže mi je bilo što sam gledala guštere! Vozila sam pedalinu i sprijateljila se s dvoje novih prijatelja!”
 
A korisnik Petar ovako je opisao svoj boravak na moru: “Bilo mi je super! Upoznao sam puno drugih prijatelja, bilo je puno zabavnih igara! Išli smo na pješčane plaže i vozili pedaline! Neki su od nas naučili ove godine plivati u školi plivanja. Htio bih se vratiti sljedeće godine!”
 
Caritas zahvaljuje Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba i Zagrebačkom holdingu d.o.o. Podružnici Vladimir Nazor koji su korisnicima omogućili nezaboravne trenutke boravka na moru.
 
Caritas Zagrebačke nadbiskupije