Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Oproštaj od vlč. Siniše Hegedušića u Župi sv. Martina pod Okićem

Župljani Župe sv. Martina biskupa u Svetom Martinu pod Okićem oprostili su se u nedjelju 18. kolovoza na svečanoj misi u kapeli sv. Roka u Galgovu od svog župnika vlč. Siniše Hegedušića. 
 
U svojoj homiliji vlč. Hegedušić rekao je kako se "pitamo koliko je to ljudi u 350 godina dolazilo u ovu crkvu, ovo mjesto, kako bi Bogu zahvalili za dar života, a koliki su samo bili izliječeni i dobili dar zdravlja. Sveti Rok živio je u 14. stoljeću, samo 32 godine, a ostavio je iza sebe jako velik trag. Uputio se na jedno hodočašće gdje je susreo ljude koji su vapili da im netko pristupi i osjete ljudsku blizinu. On je tada osjetio da ga Bog zove, a taj trag je upravo dan kada je umro, na taj dan posebna svjetlost je obasjala tu ćeliju i ispisane su bile riječi "Tko god bude zazvao sv. Roka, dobit će zdravlje svoga tijela". 
 
Danas se sv. Rok posebno očituje i poručuje da život ima smisla samo ako je Bog prisutan. Osvrnuvši se na nedjeljno čitanje, Siniša Hegedušić istaknuo je važnost pričesti: "Pričest je trajni dar. Svaka misa i pričest govori da je Isus u nama i da je u svom srcu za nas ostavio mjesta", završio je svoje misli propovjednik.
 
Svečanu svetu misu uveličale su Samoborska garda, bratovštine, udruge i župne zajednice, kao i gradski pročelnici na čelu sa samoborskim dogradonačelnikom Petrom Burićem. Svetu misu animirao je župni zbor.
 
Nakon euharistije uslijedio je dirljiv oproštaj od vlč. Hegedušića, koji nakon 10 godina prelazi u drugu župu. Učinili su to članovi zajednica svetomartinske župe te predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Galgovo Darko Lisec, porukom da je ipak 10 godina malo, a opet puno za sva srca i ono što je učinio za sve župljane, a župnik im je uzvratio riječima: "Nakon 10 godina službe hvalu izričem cijeloj župnoj zajednici, što ste dolazili i napajali se Riječima života. Za sve lijepo što se događalo, zahvaljujem Bogu i blaženoj Djevici Mariji. Čuvajte svoje obitelji, volite Boga i nikada ne zaboravite na molitvu i našu nebesku Majku", rekao je vlč. Hegedušić. Kao dar župljani su mu poklonili kalež, sliku crkve sv. Martina biskupa, samoborsku košaru delicija i cvijeće.
 
Vlč. Siniša Hegedušić svoju daljnju službu obavljat će u Župi Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini, a Župu sv. Martina pod Okićem sljedeće nedjelje preuzima dosadašnji samoborski kapelan, vlč. Tomislav Medić.
 
Silvija Blažević