Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

​Duhovno-formativni susret bogoslova Zagrebačke nadbiskupije u Malom Lošinju

Bogoslovi treće, četvrte i pete formacijske godine Zagrebačke nadbiskupije bili su od 19. do 24. kolovoza na duhovno-formativnom susretu u Domu sv. Martina u Malom Lošinju. Tema ovogodišnjeg susreta bila je „Vrijednost i potreba samoće i molitve“, a susret su vodili i organizirali svećenici Zagrebačke nadbiskupije preč. Ivan Lukić i vlč. Toni Potrebić.

Sadržaj formativnog dijela susreta bile su kateheze pape Franje o molitvi te su bogoslovi promišljali o primjerima molitve koja se može pronaći kod starozavjetnih likova Abrahama, Jakova, Mojsija, Davida i Ilije te ispunjenje molitve u Isusu Kristu te njegovoj Majci Mariji. Također, razmatrali su o važnosti poniznosti i ustrajnosti u molitvi, koju se može podijeliti na blagoslovnu molitvu, prošnju i zagovornu molitvu. Nadalje, tijekom svojeg boravka u Malom Lošinju, bogoslovi su promišljali i razgovarali o molitvi i samoći te o njihovoj ulozi i važnosti u životu svećenika. Tijekom susreta imali su priliku međusobno podijeliti vlastita iskustva te su imali vremena za molitvu, razmatranje i sakrament pomirenja.

Vrijeme provedeno u molitvi i promišljanju, ali i druženju, zajedništvu i odmoru, bilo je okrunjeno posjetom župi Rođenja BDM u Malom Lošinju u četvrtak 22. kolovoza, na spomendan Blažene Djevice Marije Kraljice. Tamo su proslavili euharistiju zajedno sa župljanima, a ugostili su ih župnik don Robert Zubović i župni vikar don Zoran Maričević. Bogoslovi su svoj boravak na Lošinju zaključili u subotu 24. kolovoza zajedničkim ručkom, gdje su bogoslovi izrekli svoje zahvale osoblju koje vodi brigu o Domu svetog Martina.

Duhovno-formativni susret bogoslova Zagrebačke nadbiskupije bogoslovima omogućuje upoznavanje različitih duhovnih i teoloških sadržaja, razmjenu promišljanja i međusobno povezivanje, a u Godini molitve bogoslovima je pomogao u otkrivanju velike vrijednosti i potrebe molitve u osobnom životu te u životu Crkve i svijeta.
 
Ljudevit Marija Jaroš
Foto: Ivan Čus