Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu 2024.

Hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, kao i 301. Zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba, održat će se ove godine u subotu i nedjelju 7. i 8. rujna.

Hodočašće mladih održava se pod geslom ”Budi s nama svaki čas“, a ide rutom iz Kašine do Marije Bistrice. Hodočašće će započeti u 9 sati zajedničkim okupljanjem u Kašini kod kapelice sv. Tome i Vida.

Ove godine predviđen je smještaj i spavanje u šatoru i u školi, stoga je važno ponijeti sa sobom sve što je potrebno (vreće za spavanje, toplija odjeća i obuća u slučaju kiše).

Mladi će se sutradan, u nedjelju 8. rujna, pridružiti hodočašću vjernika grada Zagreba u svečanoj procesiji nakon koje slijedi euharistijsko slavlje koje će predvoditi nadbiskup Dražen Kutleša. Nakon euharistijskog slavlja i okrepe mladi će se vratiti organiziranim prijevozom (autobusima) u 14.30 sati prema Zagrebu. Autobusi će se vratiti na sljedeće postaje u Zagrebu: okretište Dubec, sajmište Velesajam i okretište Črnomerec.

Radi lakše organizacije potrebno je da Župa prijavi točan broj mladih hodočasnika, najkasnije do 4. rujna. Pri tom je potrebno ispuniti tablicu za prijavu koja se preuzima na mrežnim stranicama Pastorala mladih ili OVDJE te istu poslati elektroničkom poštom na adresu: mladi@zg-nadbiskupija.hr.

Pripremni sastanak voditelja skupina održat će se u četvrtak 5. rujna u 20 sati, u prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta (Kaptol 29a). Na sastanku će voditelji izvršiti uplatu za sve prijavljene i preuzeti hodočasničke majice. Prilog za organizaciju hodočašća iznosi 12 eura po osobi (5.31€ troškovi prijevoza, 5.31€ majice za hodočasnike, 1.33€ fon "Mladi za mlade"). U slučaju da hodočasnik neće koristiti organizirani prijevoz, iznos namjenjen za trošak prijevoza se umanjuje od ukupnog iznosa.


Program hodočašća:

Subota - 7. rujna:
· 9:00 sati polazak od kapelice iz Kašine prema Mariji Bistrici;
· po dolasku u Mariju Bistricu sveta misa u Bazilici;
· smještaj u školu i šator;
· 15:30 sati početak programa u šatoru;
· 18:30 sati ulazna procesija od kapele svetog Ladislava prema svetištu;
· 20:00 sati Služba svjetla - procesija sa svijećama uz molitvu i pjesmu na Kalvariji (u slučaju jače kiše održat će se skraćena Služba svjetla bez hodanja Kalvarijom);
· nakon Službe svjetla, 21.30 sati, u šatoru će se održati prigodni glazbeni program;
· 23:00 sati početak zajedničkog cjelonoćnog klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom - predvode mladi u Bazilici.

Nedjelja - 8. rujna:
· 9:00 sati Križni put na kojem sudjeluju mladi;
· 10:45 sati mladi se pridružuju svečanoj procesiji nakon koje slijedi euharistijsko slavlje koje će predvoditi nadbiskup Dražen Kutleša;
· 14:30 sati polazak autobusima prema Zagrebu.