Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

​„Vrijeme stvorenog“ - Peti ekumenski glazbeno-molitveni susret „Nadati se i djelovati sa stvorenjem“

„Vrijeme stvorenog“ - Peti ekumenski glazbeno-molitveni susret „Nadati se i djelovati sa stvorenjem“ održat će se u petak 20. rujna 2024. u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu.

Povjerenstvo Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog i Udruga za očuvanje planeta „I stvori Bog zemlju“ i ove godine, peti put zaredom, zajednički organiziraju ekumenski glazbeno-molitveni susret, koji će se održati u petak 20. rujna 2024. u 19 sati, u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu.

Susret se održava u povodu „Vremena stvorenog“ koje traje od 1. rujna (Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu) do 4. listopada (spomendan sv. Franje Asiškog, „prijatelja stvorova“, i u tom smislu zaštitnika ekologije), tijekom kojega se molitvom i drugim aktivnostima na globalnoj ekumenskoj razini iskazuje kršćanska skrb svijet koji je Bog stvorio.

Biblijska tema ovogodišnjeg „Vremena stvorenog“ glasi „Nadati se i djelovati sa stvorenjem“ i nadahnjuje se poslanicom Rimljanima: „Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih: stvorenje je uistinu podvrgnuto ispraznosti - ne po svojoj volji, nego zbog onoga koji ga podvrgnu - ali u nadi. Jer i stvorenje će se osloboditi robovanja pokvarljivosti da sudjeluje u slobodi i slavi djece Božje. Jer znamo: sve stvorenje zajedno uzdiše i muči se u porođajnim bolima sve do sada. Ali ne samo ono! I mi koji imamo prvine Duha, i mi u sebi uzdišemo iščekujući posinstvo, otkupljenje svoga tijela. Ta u nadi smo spašeni! Nada pak koja se vidi nije nada. Jer što tko gleda, kako da se tomu i nada? Nadamo li se pak onomu čega ne gledamo, postojano to iščekujemo.“ (Rim 8, 19-25)

Na dosadašnjim glazbeno-molitvenim susretima kao predmolitelji sudjelovali su predstavnici iz Katoličke, Srpske Pravoslavne, Makedonske Pravoslavne, Evangeličke (Luteranske), Reformirane Kršćanske Kalvinske i Baptističke Crkve, a za glazbenu podršku ove godine skrbi Molitvena zajednica „Eho“.

Inicijativa „Vrijeme stvorenog“ ima ekumenski karakter i na određeni način uključuje i povezuje katolike, pravoslavce i protestante iz oko 2,2 milijarde kršćana diljem svijeta, u molitvi i djelovanju za zaštitu i očuvanje zajedničkog domaćeg ognjišta, planeta Zemlje. Nju su zajednički inicirali i podržali papa Franjo, carigradski patrijarh Bartolomej i anglikanski canterburški nadbiskup Welby, a njima se u međuvremenu pridružio čitav niz kršćanskih Crkava, zajednica, asocijacija i njihovih čelnika, čija se očitovanja o prihvaćanju i podršci mogu čitati u ovogodišnjem priručnom svesku za obilježavanje „Vremena stvorenoga“.

Organizatori i kršćanske Crkve na zagrebačkog područja pozivaju sve zainteresirane da se pridruže i ovogodišnjem glazbeno-molitvenom susretu u Karlovcu i da svojom molitvom i djelovanjem pridonose očuvanju i spasenju stvorenja koje „uzdiše i muči se u porođajnim bolima“ svoga izbavljenja (Rim 8, 22).

Ovogodišnja poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2024. može se pročitati na mrežnoj stranici Informativne katoličke agencije, dodatne informacije o globalnoj ekumenskoj inicijativi „Vrijeme stvorenog“ dostupne su na mrežnoj stranici te inicijative, a Udrugu za očuvanje planeta „I stvori Bog Zemlju“ moguće je upoznati na mrežnoj stranici Udruge.
 
Povjerenstvo Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog