Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Klanjateljice Krvi Kristove otvorile dječji vrtić u Zagrebu

Klanjateljice Krvi Kristove otvorile su 9. rujna novi dječji vrtić „Acuto“ za pedesetak djece, u dvije mješovite i jednu jasličku skupinu, kojeg su uredile u potpuno novim prostorijama uz svoj samostan u Miramarskoj ulici u Zagrebu.

Time Klanjateljice Krvi Kristove nastavljaju svoju odgojno-obrazovnu djelatnost i tradiciju koju su na toj istoj adresi počele 1937. godine, kada su u svom novootvorenom samostanu uz tada novoosnovanu Župu sv. Male Terezije također imale prvi vrtić - zabavište - koji je na kraju te godine već imao stotinjak upisane djece.

Klanjateljice Krvi Kristove su prepoznate po svojoj predanosti promicanju života u svim njegovim oblicima, što se izravno odražava i u radu vrtića što je upravo i duboka karizma te redovničke zajednice. Potreba za osnivanjem vrtića „Acuto“ nastala je kao odgovor na društvene potrebe nakon kvalitativnog istraživanja među katoličkim intelektualcima, koji su u svojim izjavama apelirali na veći angažman redovnica u sveobuhvatnom odgoju i obrazovanju njihove djece te su posebno istaknuli važnost vrtića koje vode redovničke zajednice.

Na jednom od svojih Sabora u Regiji Zagreb, 2021. Klanjateljice Krvi Kristove donijele su odluku da će krenuti u osnivanje vrtića kao odgovor na potrebu u današnjem društvu. Paralelno s time krenule su u proces zagovaranja kako u Crkvi tako i u društvu. Višestruki procesi zagovaranja su u tijeku, a Klanjateljice Krvi Kristove se po uzoru na svoju utemeljiteljicu sv. Mariju De Mattias snagom vjere pouzdaju u Providnost. U izgradnji i djelovanju sestre su se držale potrebnih standarda te su dobile i sva potrebna rješenja i dozvole kako od Ministarstva tako i od Grada Zagreba za rad vrtića.

Vrtić „Acuto“ nudi sveobuhvatni program osmišljen tako da zadovolji ne samo odgojno-obrazovne potrebe djece, već i njihove potrebe za duhovnim rastom. Posebna pažnja u radu s djecom posvećuje se razvijanju osjećaja zajedništva i solidarnosti, uz isticanje važnosti kršćanskih vrijednosti u svakodnevnom životu. U odgojno-obrazovne procese uključene su redovnice te osposobljeni kršćanski laici, uz intenzivnu suradnju s katoličkim vrtićima drugih redovničkih zajednica, djelujući na dobrobit obitelji, Crkve i društva. Vrtić je otvoren za sve obitelji, bez obzira na imovinski status.

Vrtić nosi ime po malenom talijanskom gradiću Acuto, gdje je 1834. godine osnovana redovnička zajednica Klanjateljica Krvi Kristove. To je danas internacionalna zajednica koja se s brežuljka Acuta proširila na sve kontinente. Regija Zagreb danas ima 149 sestara u tri države: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Australiji. Karizma Klanjateljica Krvi Kristove je poklonstvena i otkupljujuća ljubav tj. život akcije i kontemplacije kroz promicanje života tamo gdje je on ugrožen, ali i poticanje razvoja kvalitete života u punini. Već su u Acutu bile prve škole za opismenjavanje i odgoj djevojčica lošijeg socijalno imovinskog statusa, koje je otvarala utemeljiteljica sv. Marija De Mattias.

Klanjateljice Krvi Kristove otvorile su vrtić iz vlastitih sredstava i nadaju se da će to biti poticaj svima odgovornima za budućnost hrvatskog društva da donesu zakone i ujednačene pristupe prema svim vrtićima, bez obzira na status osnivača vrtića, a u korist djece i najranjivijih kategorija društva.

IKA/FOTO: Klanjateljice Krvi Kristove