Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Proslava 25 godina Župe bl. Alojzija Stepinca - Trnjanska Savica

Bliži se veliko završno slavlje povodom 25. obljetnice postojanja Župe bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu na Trnjanskoj Savici. Slavlje će trajati deset dana, od 27. rujna do 6. listopada. 
 
Nakon što su župljani od veljače do rujna svakog mjeseca obilježavali Stepinčev dan (10. u mjesecu) kao pripremu za ovaj veliki župni jubilej, pripremaju raznolik program za završno župno slavlje 25. godišnjice. Tijekom devet dana duhovne priprave zajedno će otkrivati Najsvjetliji lik Crkve u Hrvata, njegovu ljubav prema Kristu, Crkvi i čovjeku te zahvaljivati za brojne plodove njegova zagovora u našoj župnoj zajednici.
 
Program započinje u petak 27. rujna Molitvenim hodom po Savici. Okupljene će grupe u nekoliko ruta proći cijeli kvart te u tišini srca skupiti molitvene nakane.

Nakane se sljedećeg dana, u subotu 28. rujna čitaju na jutarnjoj svetoj misi. Nakon toga slijedi Dječje hodočašće u Remete, gdje je hodočasnička misa u 11 sati. Istoga dana u 17 sati u školi župljanka Tajana Klapan, dr. med., predstavit će Stepinca kao borca za ljudska prava prema knjizi dr. Esther Gitman „Alojzije Stepinac - Pillar of Human Rights“.
 
U nedjelju 29. rujna Ante Čaljkušić i njegovi suradnici iz udruge Hrvatska za život predstavit će jesensku kampanju “40 dana za život“. Župna Obiteljska zajednica poziva u 17 sati na predavanja i svjedočanstva na temu: Obiteljska zajednica i Stepinac. 
 
U ponedjeljak 30. rujna misu u 18.30 sati predvodit će vlč. Danijel Dukić, župnik Župe Svete Obitelji, uz sudjelovanje njihovog mješovitog zbora. Nakon mise Biblijska zajednica održat će radionicu "Stepinac i Biblija". 
 
U utorak 1. listopada poslije večernje mise koju animira župni zbor mladih, zajednica mladih pripremila je program: "Stepinčevi koraci od mladosti do beatifikacije".
 
U srijedu 2. listopada usredotočit ćemo se na djecu, Stepinca i Caritas. Na misi će pjevati župni dječji zbor, a nakon mise gosti Davor Zeko, voditelj Službe za župne Caritase Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, Ana Klarić, stručna voditeljica kuće Brezovica i Elza Parlov, voditeljica karitativnog sektora predstavit će rad Caritasa, posebno na primjeru Caritasove kuće Brezovica.
 
Na samo Stepinčevo, 3. listopada, u Župi se slave tri mise: u 9 sati misu predvodi župnik domaćin vlč. Antun Vukmanić, u 17 sati vlč. Perica Matanović, župnik Župe Gospe Fatimske u Našicama, a u 18.30 vlč. Željko Faltak, župnik Župe Krista Kralja, uz sudjelovanje njihovog mješovitog zbora.
 
Na prvi petak, 4. listopada Župa poziva na svečani početak cjelonoćnog klanjanja uz Stepinčeve misli i molitve, koje završava subotnjom jutarnjom misom u 7.30 sati.
 
U subotu 5. listopada župljani će imati priliku za ispovijed nakon pokorničkog bogoslužja koje će početi u 9 sati u školi. Istoga dana u 16 sati dramske skupine OŠ Lotrščak i OŠ Ružičnjak izvest će predstavu "U Tebe se, Gospodine, uzdam". Nakon toga, u 18 sati kao svečani završetak devetnice mladi ove Župe organiziraju zanimljiv duhovni program.
 
Svečana vanjska proslava godišnje župne svetkovine i srebrnog jubileja bit će u nedjelju 6. listopada s početkom u 9 sati kad počinje prigodan duhovni program, a u 10 sati pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško, u zajedništvu s bivšim i susjednim župnicima te svećenicima rodom iz ove Župe, predvodit će misno slavlje, uz sudjelovanje mješovitog zbora župe. 
 
Župa bl. Alojzija Stepinca poziva sve štovatelje bl. Alojzija Stepinca, Trnjane i druge Zagrepčane, vjernike i sve ljude dobre volje, a osobito mlade, da se pridruže slavlju i molitvi. Svi prisutni pozvani su i na domjenak nakon mise.