Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Obilježena dvadeseta godišnjica posvete nove crkve Hrvatskih mučenika u Župi Hrnetić

Dvadeseta godišnjica posvete nove crkve Hrvatskih mučenika u Župi Karlovac - Hrnetić kao i njoj pripadajućeg pastoralnog centara obilježena je u nedjelju 22. rujna 2024. godine. Tom prigodom obilježeno je i 15 godina od uređenja okoliša i postavljanja postaja križnoga puta.

Župa Hrnetić je najstarija Župa u Karlovcu. Spominje se na Popisu župa Zagrebačke biskupije iz 1334. godine. Župna crkva sv. Martina sagrađena je između 1741. i 1756. godine. Crkva je tijekom vremena postala premala za sve vjernike i današnje pastoralno djelovanje. Tu potrebu prvi je prepoznao tadašnji župnik Marko Dujam koji je 1997. godine tražio dopuštenje za proširenje  župne crkve od Konzervatorskog zavoda u Karlovcu. Isti zahtjev je bio odbijen te se intenzivno počelo promišljati o izgradnji nove crkve i pastoralnog centra. Realizacija projekta započela je jubilarne 2000. godine. Tadašnji pomoćni biskup zagrebački Vlado Košić blagoslovio je temeljni kamen na blagdan sv. Martina. U jesen 2001. godine započela je u izgradnju cijelog objekta. Uz sve poteškoće koje su uslijedile, bezbroj odricanja i molbi župnika Marka Dujma i suradnika u župi, uspješno je realiziran projekt koji je danas na diku i ponos Župi Hrnetić i cijelom mjestu. Novu crkvu i pastoralni centar posvetio je 19. rujna 2004. godine kardinal Josip Bozanić. Taj dan je bio posebno svečan i emotivan za sve župljane te se ovim obilježavanjem čuva uspomena na njega.

Župnik domaćin, Dragutin Šengula, ovom obljetnicom htio je posebno zahvaliti pokojnom župniku Marku na njegovom velikom trudom i ostavštini kao i svima koji su sudjelovali i pomagali da se nova crkva i pastoralni centar izgradi. U svojoj propovijedi na misnom slavlju istaknuo je važnost zajedništva, vjere, ustrajnosti i pomaganja jer tako ujedno izgrađujemo i dio sebe u Božja i ljudska djela.

Zbor Župe posebno se pripremio za misno slavlje te uveličao svojim pjevanjem ovu važnu obljetnicu.

Nakon svete mise svi prisutni imali su priliku pogledati prigodnu izložbu fotografija, novinskih članaka i tekstova o izgradnji mosta preko Kupe, crkve Hrvatskih mučenika i pastoralnog centra. Svečani dan završio je zajedništvom župne obiteljske zajednice na priređenom druženju. 

Ana Božić,
župna medijska suradnica