Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Proslava 30. godine rada Caritasove kuće „Blaženi Alojzije Stepinac“

Proslava 30. obljetnice rada Caritasove kuće „Blaženi Alojzije Stepinac“ u Brezovici, u kojoj su smješteni djeca i mladi s teškoćama u razvoju te odrasle osobe s invaliditetom održana je u utorak 24. rujna. Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup u koncelebraciji s mons. Zlatkom Korenom, predsjednikom Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, mons. Stjepanom Večkovićem i mons. Jurjem Jerneićem, nekadašnjim predsjednicima Caritasa Zagrebačke nadbiskupije; preč. Ivanom Lukićem, članom Upravnog vijeća Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, vlč. Zvonkom Vukovićem, župnikom Župe Uznesenja BDM u Brezovici, preč. Dubravkom Škrlinom Hrenom, dekanom Svetonedeljskog dekanata i ostalim okupljenim svećenicima. Misno slavlje animirao je zbor iz Župe BDM Žalosne - Špansko pod vodstvom Matije Škvorca. 

Na početku misnog slavlja sve prisutne je pozdravio mons. Koren, istaknuvši kako se „spominjemo 30. obljetnice Caritasove kuće bl. Alojzija Stepinca u Brezovici. Geslo je „Svjetlo na stazi života“, nadodavši kako mu je „drago da si u ovom slavlju posvješćujemo da smo blizi jedni drugima, da smo naši, da pripadamo jedni drugima. Drago mi je ovdje pozdraviti našu djecu i mlade, marne i zauzete djelatnike ove Kuće, volontere, prijatelje, dobrotvore i dobročinitelje“, pozdravivši pritom sve okupljene.

Na početku homilije nadbiskup Kutleša istaknuo je kako je „ovo mjesto postalo oaza ljubavi, zajedništva i požrtvovnosti što svakodnevno svjedoče djela svih vas koji ovdje živite i radite. Kao kršćani, pozvani smo prepoznati ljepotu milosrdne ljubavi koju Bog pokazuje prema svakom čovjeku, i tu ljubav dijeliti s drugima. Darivajući u ljubavi svoje vrijeme i svoje talente drugima i sami se obogaćujemo“, dajući naglasak na tri točke: snagu Božje ljubavi prema djeci, činjenicu da nas djeca uče poniznosti i jednostavnosti te naše odgovornosti prema djeci i slabima.

Nadbiskup Kutleša posebno je zahvalio „Bogu na svima onima koji su prije trideset godina s ljubavlju i vizijom utemeljili Caritasovu kuću "Bl. Alojzije Stepinac" u Brezovici, kao i svima koji su kroz ovo vrijeme nesebično djelovali u njoj, služeći najpotrebnijima. Njihova požrtvovnost i briga za djecu i odrasle, kojima su pružali dom, odraz su istinske kršćanske ljubavi“.

Po završetku misnog slavlja nadbiskupu Kutleši korisnici Caritasove kuće u Brezovici uručili su prigodni dar.

U prigodnom programu s. Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u svojem govoru kazala je kako je „tijekom svih ovih godina ova kuća građena ljubavlju požrtvovnih zaposlenika koji uz podršku volontera i dobročinitelja danas brinu za 100 korisnika na smještaju“, zahvalivši „svima koji su svojim djelima ljubavi pomogli da ova kuća bude mjesto radosne blizine i suživota, kao i onima koji svojom požrtvovnošću ulijevaju nadu za uspješan hod u budućim godinama i desetljećima.“

Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, kazala je kako „ovo nije samo obljetnica institucije, već obljetnica 30 godina davanja nesebične ljubavi, topline i brige za najranjivije članove našeg društva“.

Thomas Reuter, jedan od koordinatora izgradnje Doma u Brezovici, kao tadašnji Caritasov povjerenik za darovnu akciju naveo je šest impulsa/pobudnih točaka iz svoje službe, pritom rekavši: „preuzvišeni gospodine Nadbiskupe, ja Vam čestitam na Vašem Caritasu. Smijete biti ponosni na njega. Vaš Caritas jedna su svjetleća ulazna vrata za Crkvu.“

Ravnatelj Caritasove kuće u Brezovici Berislav Janjić dao je kratak presjek povijesti Doma, njegovih kapaciteta i djelatnosti, pritom posebno zahvalivši „svim donatorima i svima ostalima koji su svojim nesebičnim radom i zalaganjem obogatili živote naših korisnika“.

Korisnici Caritasove kuće izveli su nakon toga prigodnu predstavu. Nadbiskup Kutleša uručio je prigodni dar dugogodišnjim zaposlenicima Doma u Brezovici. Na kraju susreta u govoru nadbiskup Kutleša rekao je kako je "ova kuća, nazvana po našem velikom blaženiku Alojziju Stepincu, nije samo mjesto skrbi, nego i izvor duhovne snage i inspiracije. Stepinac, koji je cijelim svojim životom svjedočio vjeru, ljubav i hrabrost, ostavlja nam u naslijeđe poruku kako se istinska ljubav prema Bogu ogleda u ljubavi prema bližnjemu. Upravo to ovdje vidimo, u svakom kutku ove kuće, u svakom osmijehu i pruženoj ruci. Stepinčeva misao o ljubavi kao temelju svega, neka nam bude trajni podsjetnik i vodilja da bez ljubavi sve gubi svoj smisao."
 
 
Kuću „Blaženi Alojzije Stepinac“ otvorio je i blagoslovio sluga Božji kardinal Franjo Kuharić, a u njoj su kroz ovih 30 godina boravila djeca i majke žrtve rata, djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djeca i mladi s teškoćama u razvoju te odrasle osobe s invaliditetom.
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije