Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Pozdravni govor nadbiskupa Kutleše prigodom 30. obljetnice Caritasove kuće u Brezovici

POZDRAVNI GOVOR ZAGREBAČKOG NADBISKUPA DRAŽENA KUTLEŠE

30. OBLJETNICA CARITASOVE KUĆE „BL. ALOJZIJE STEPINAC“  U BREZOVICI


Brezovica, 24. rujna 2024.

Poštovana braćo i sestre u Kristu, poštovani uzvanici,
dragi korisnici Caritasove kuće „Bl. Alojzije Stepinac“, cijenjeni djelatnici i volonteri,  

S velikom radošću i poniznošću pozdravljam vas u ovoj prigodi u kojoj obilježavamo 30 godina postojanja Caritasove kuće u Brezovici, mjesta koje nije samo dom, nego i svjetionik nade za mnoge. Ovo je vrijeme zahvalnosti, molitve i slavljenja Božje prisutnosti u svakom čovjeku, posebice u onima najranjivijima. Kao zagrebačkom nadbiskupu, drago mi je vidjeti plodove ljubavi i žrtve koji su utkani u temelje ove ustanove. Danas stojimo ovdje i svjedočimo snazi Božje providnosti, koja je kroz djelatnost Caritasa usmjerena na skrb za one najpotrebnije, bolesne i slabije, s vjerom da su svi Božja djeca, ljubljena i dostojna poštovanja.

Posebno bih želio uputiti pozdrav i zahvalnost upravi Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, kao i voditeljima ove Kuće, kako bivšim, tako i sadašnjim, koji svojom neumornom zauzetošću svjedoče istinski duh evanđelja, kao i svim djelatnicima ove Kuće čije su ruke i srce proteklih desetljeća bile produžetak Božje ljubavi. Vaš trud i posvećenost nadahnjuju nas i pokazuju što znači služiti Kristu u našoj svakodnevici, kroz djela milosrđa i brige za drugoga.

Ova kuća, nazvana po našem velikom blaženiku Alojziju Stepincu, nije samo mjesto skrbi, nego i izvor duhovne snage i inspiracije. Stepinac, koji je cijelim svojim životom svjedočio vjeru, ljubav i hrabrost, ostavlja nam u naslijeđe poruku kako se istinska ljubav prema Bogu ogleda u ljubavi prema bližnjemu. Upravo to ovdje vidimo, u svakom kutku ove kuće, u svakom osmijehu i pruženoj ruci. Stepinčeva misao o ljubavi kao temelju svega, neka nam bude trajni podsjetnik i vodilja da bez ljubavi sve gubi svoj smisao.

Danas se također s posebnim zahvalnošću prisjećamo onih koji su pokrenuli ovu veliku inicijativu, naših prijatelja iz Caritasa biskupije Rottenburg-Stuttgart čije su vizija i požrtvovnost omogućile da se ova kuća izgradi i da postane dom mnogima. Ova suradnja između naših biskupija znak je univerzalnosti Katoličke crkve koja, bez obzira na granice, povezuje sve ljude u jednu obitelj - obitelj Božje djece.

Neka nas ova proslava potakne da još dublje promislimo o našem kršćanskom pozivu, da ne zaboravimo one najslabije među nama i da se, poput ove kuće, otvaramo za svakoga tko kuca na naša vrata. Kao što je naš Gospodin rekao, blago milosrdnima, jer će zadobiti milosrđe (Mt 5,7). Neka milosrđe koje ovdje izlazi iz vaših srca i dalje bude izvor snage za cijelu našu Crkvu i društvo.

Na kraju, želim uputiti poseban pozdrav i zahvalu djelatnicima koji su od samih početaka radili u ovoj kući te korisnicima koji su postali djelatnici ove kuće. Vi ste pravi svjedoci Božje ljubavi i njegove prisutnosti među nama. Neka vas Gospodin nagradi za vašu vjernost i posvećenje.

Molimo da nas Gospodin i dalje vodi na putu ljubavi i služenja. Neka ovaj dom ostane svjetionik nade, topline i kršćanske solidarnosti te mjesto gdje će uvijek boraviti Božja prisutnost.

Hvala vam svima od srca i neka vas Gospodin blagoslovi!