Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Nadbiskup Kutleša predvodio misno slavlje na svetkovinu sv. Vinka Paulskog u Frankopanskoj

Sestre milosrdnice u Kući matici svoje Družbe u Zagrebu svečano su 27. rujna 2024. proslavile svetkovinu svoga duhovnog utemeljitelja i zaštitnika, svetoga Vinka Paulskoga.

Koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup zagrebački mons. Dražen Kutleša u zajedništvu s rektorom crkve svetoga Vinka preč. Franjom Jačmenicom i još desetak svećenika. Svetoj misi su, uz brojne vjernike i sestre, prisustvovale vrhovna poglavarica Družbe s. M. Jelena Ikić i provincijalna poglavarica Provincije Bezgrješnog začeća BDM - Zagreb s. M. Barbara Vručina.

Uvodeći u misno slavlje, nadbiskup Kutleša podsjetio je okupljene da je sveti Vinko, iako je bio jedan obični ograničeni čovjek, bio zraka svjetlosti koja je osvijetlila veliku tamu jer je unatoč protivštinama radio po Božjem, čime je postao primjer što može učiniti jedna osoba ako se prepusti Bogu i radi po njegovim zakonima i njegovoj providnosti. Naglasio je da je svatko pozvan biti ta zraka koja donosi svjetlo u svakodnevnu tamu.

U svojoj propovijedi predstavio je karizmu svetoga Vinka kroz četiri ključne točke: aktualnost Vinkove karizme i potrebu duhovne obnove; djela, ne samo riječi; zajedništvo i suradnju te pravi redovnički duh.
 
Govoreći najprije o aktualnosti Vinkove karizme i potrebi duhovne obnove Družbe, Nadbiskup je parafrazirao riječi koje je 80 godina prije na istome mjestu izgovorio blaženi Alojzije Stepinac: „Rekao je da je od svega najvažnije da duhovne stvari uvijek budu na prvom mjestu. Kako bi se to postiglo, pozvao je sestre da prepoznaju vrijednost savršenstva i duboko cijene duhovne stvarnosti. Te njegove riječi držim proročkima. Vaš doprinos, drage sestre, u apostolatu Crkve u Hrvatskoj je nemjerljiv. Ono što trebate još snažnije usvojiti od svetoga Vinka jest duhovna dubina, iz koje je izviralo svako njegovo djelovanje. Neka vam ta dubina bude izvor snage i nadahnuća u vašem poslanju. Dopustite da vas na djelovanje pokrene sveti nemir, izraz onog dubokog duhovnog blaga koje ste primile u baštinu i koje najprije trebate iskusiti u vlastitim srcima.“

Svoju propovijed Nadbiskup je zaključio riječima da i on poput blaženoga Stepinca želi da Družba ostane na visini za što je presudna u prvom redu duhovna snaga njezinih članica, jer njihova služba nije samo rad ili dužnost već živo svjedočanstvo Božje ljubavi. Potaknuo je sestre da im „primjer svetoga Vinka bude trajna inspiracija, a vaša posvećenost neka bude svjedočanstvo Božje ljubavi koja nadilazi sve prepreke. Budite nepokolebljive u svojemu služenju, osluškujući potrebe Crkve i današnjeg čovjeka. Budite spremne odazvati se Božjemu Duhu, koji po nama i danas želi ‘sve činiti novo’ računajući na našu suradnju, autentičnost i pouzdanje u njegovu Providnost više nego u vlastite snage.“

Na kraju mise rektor Jačmenica izrazio je zadovoljstvo što nakon pandemije i obnove potresom oštećene crkve prvi put na proslavi svetog Vinka uz Nadbiskupa sudjeluju i svećenici koji su na različite načine povezani sa sestrama. Zahvalio je nadbiskupu Kutleši na dolasku i na očinskim riječima koje je uputio sestrama i pozvao ga da nastavi moliti za njih.

Pjevanje je tijekom misnoga slavlja animirao sestarski zbor pod ravnanjem s. M. Vlaste Tkalec i uz orguljsku pratnju s. M. Elizabete Peršić. Proslavi svetkovine prethodila je trodnevna priprava koju su predvodili vlč. Odilon Singbo i vlč. Željko Tanjić.

Družba sestara milosrdnica