Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Nadbiskup Kutleša predvodio misno slavlje na završetku XL. Redovničkih dana u Zagrebu

U okviru XL. Redovničkih dana, koji su se održali u petak 27. i u subotu 28. rujna 2024. godine u Župi Duha Svetoga na zagrebačkom Jarunu, zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša predvodio je misno slavlje u subotu 28. rujna u Crkvi Svete Mati Slobode. Koncelebrirali su potpredsjednik Hrvatske redovničke konferencije fra Miljenko Hontić, OFM Conv., provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca; član Vijeća HRK-a fra Milan Krišto OFM, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda; fra Jure Šarčević, OFM Cap., povjerenik za posvećeni život Zagrebačke nadbiskupije te okupljeni svećenici redovnici.

Nadbiskup Kutleša u homiliji je istaknuo kako je "tema ovogodišnjih Redovničkih dana „Pomireni s Bogom i međusobno“ izuzetno relevantna u vremenu obilježenom podjelama i ratovima. Pomirenje s Bogom, izvorom svake ljubavi i milosti, temeljni je korak prema unutarnjem miru i duhovnoj obnovi svakog pojedinca. Međutim, pomirenje ne smije stati samo na osobnoj razini - ono se mora protegnuti i na naše međusobne odnose, unutar naših obitelji, zajednica i cijelog društva. Život Bogu posvećenih osoba treba biti jasno svjedočanstvo da je praštanje moguće. Na taj način postajemo autentični nasljedovatelji Isusa Krista."

"Kreposti koje pokreću kršćansko ćudoredno djelovanje jesu bogoslovne kreposti vjere, nade i ljubavi", rekao je nadbiskup i dodao kako su "redovnici pozvani te kreposti ostvarivati kroz zajedništvo, molitvu i služenje."

Govoreći o bogoslovnim krepostima nadbiskup Kutleša pozvao je redovnike i redovnice da obnove "svoju vjeru, prisjećajući se te prve ljubavi, jer samo tako vaš će poziv ostati živ i dinamičan unatoč svakodnevnim poteškoćama. Ako vaša vjera ne raste i ne obnavlja se kroz molitvu, zajedništvo i djela milosrđa, ona će s vremenom zamrijeti." Nadalje, pozvao ih je da budu svjedoci nade, "stavljajući svoje pouzdanje u Krista i njegova obećanja i oslanjajući se na pomoć Duha Svetoga, a ne na vlastite snage. Kada kršćanska nada pokreće vaše djelovanje, ona otvara prostor Božjem djelovanju u svijetu." Također, dodao je da pokazuju muškarcima i ženama našeg vremena, koji čeznu za ljubavlju, da ona znači mnogo više, "da joj je izvor u Bogu te da nosi sa sobom istinu o Bogu i čovjeku."

Istaknuvši važnost molitve, nadbiskup Kutleša naglasio je kako "molitva nije bijeg, već susret s ljubavlju koja nas šalje natrag u svijet da volimo i služimo. Očekuje se da iz vašeg susreta s Bogom razlučujete i vršite Božju volju, da kroz molitvu za vlastite potrebe postajete svjesni potreba drugih, te da dopuštate Bogu da djeluje u vašim životima. Na taj način postat ćete posrednici mira i sigurnosti današnjem svijetu i čovjeku."

Naglasivši kako je zajedništvo izraz Božje prisutnosti, nadbiskup je dodao da je ono način svjedočenja "kako je moguće graditi istinske odnose ispunjene ljubavlju i poštovanjem, što u konačnici doprinosi miru i pomirenju. Zajednica vam pruža priliku da učite praštati, slušati i prihvaćati jedni druge, a snaga vašeg zajedništva ovisi o tome koliko uspijevate u tim krepostima."

"Dragi redovnici i redovnice, pozvani ste slijediti Krista i živjeti posvećeni život, koji je u svojoj biti poslanje služenja, jer cijeli je Isusov život bio služenje iz ljubavi. Kao što je Krist, kojega nasljedujemo, dao svoj život za druge, tako smo i mi pozvani slijediti Njegov primjer. Služiti drugima znači prepoznati njihovo neizmjerno dostojanstvo i potrebe te na njih odgovoriti djelotvornom ljubavlju. Bez obzira na to jeste li pozvani na aktivan ili kontemplativan život, vaš je cilj uvijek isti: učiniti Krista prisutnim kroz osobno svjedočanstvo i služenje za spasenje ljudi. Služiti znači staviti se u tuđi život ne tražeći ništa zauzvrat, ući u svijet bližnjega s ljubavlju i suosjećanjem", istaknuo je nadbiskup Kutleša.

Na kraju homilije nadbiskup je kazao kako se "kriza rađa tamo gdje nestaje vjere, nade i ljubavi, jer bez njih sve gubi svoj smisao. No, put izlaska iz svake krize jest upravo put vjere, nade i ljubavi - kreposti koje ne ostaju samo teorija, već se očituju u našem svakodnevnom životu. Onaj tko vjeruje, zna da za njega nema nemogućeg. Onaj tko se nada, ne boji se nijedne žrtve, jer zna da Bog daje snagu. A onaj tko ljubi Boga, uvijek nalazi novu snagu i život u toj ljubavi", zaključio je nadbiskup Kutleša i pozvao redovnike i redovnice da budu svjedoci vjere, nade i ljubavi.

Na kraju misnoga slavlja zahvalu je uputio potpredsjednik Hrvatske redovničke konferencije fra Miljenko Hontić, OFM Conv., a prigodan dar nadbiskupu je uručila tajnica HRK-a s. Krista Mijatović.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije