Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka premijera dokumentarnog filma o životu preč. Josipa Vranekovića

Misno slavlje u utorak 1. listopada u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua u zajedništvu s preč. Ivanom Vučakom, dekanom Jastrebarskog dekanata i župnikom Župe Presvetog Trojstva u Krašiću te okupljenim vjernicima.

U svojoj homiliji govoreći o preč. Josipu Vranekoviću preč. Vučak kazao je kako „je jedan od najvećih su-patnika u životu bl. Alojzija Stepinca zasigurno čovjek koji je 1950. godine došao za župnika u Krašić“, dodavši da je preč. Vraneković "bio i zaslužuje onaj istinski naziv - Šimun Cirenac bl. Alojziju Stepincu, čovjek koji je pomogao nositi križ blaženoga Alojzija kako bi mogao sa svom odlučnošću, nepokolebljivom vjerom, ustrajnošću, s dubokim pouzdanjem u Gospodina, živjeti svoje biskupsko geslo In te Domine speravi - U tebe se, Gospodine uzdam". Misno slavlje na orguljama je pratio Neven Kraljić.

Nakon misnog slavlja u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu prikazan je dokumentarni film o životu preč. Josipa Vranekovića pod nazivom „U Gospodina polažem sve svoje nade!“. U prigodnom obraćanju prije prikazivanja filma prisutnima se obratio preč. Ivan Vučak, producent filma, istaknuvši da je "ovaj dokumentarni film nastajao punih 11 godina", zahvalivši svima koji su došli na zagrebačku premijeru filma u godini 60. obljetnice smrti preč. Josipa Vranekovića.

Također, redatelj filma Danijel Crnek kazao je da je "sama ideja stvaranja ovog dokumentarnog filma nastala prije 11 godina i tada sam shvatio koliko bi ovaj dokumentarni film značio za vjernike župe Krašić. Naime, svakim odlaskom i dolaskom u Krašić molili smo se svi bl. Alojziju Stepincu, ali također, nezaobilazno ime u molitvama starijih župljana bilo je ono vlč. Josipa Vranekovića", dodavši da je motivacija idejnih autora filma "ispričati kako je taj jedan pobožan i duhovan čovjek pomagao zajedno sa sestrama Služavkama Maloga Isusa nepravedno zatočenom Alojziju Stepincu u njegovim najtežim trenucima života kućnoga pritvora u Krašiću", dodavši da je film napravljen kao svjedočanstva 24 sudionika i suvremenika bl. Stepinca i preč. Vranekovića, od kojih je najstariji imao 92 godine.

Nakon projekcije dokumentarnog filma svima je još jednom zahvalio preč. Ivan Vučak. Zagrebačku premijeru dokumentarnog filma pjesmom je animirao zbor redovnica Služavki Malog Isusa.
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
 
U povodu obilježavanja 60. obljetnice smrti preč. Josipa Vranekovića (1921. - 1964.), Župa Krašić napravila je dokumentarni film „U Gospodina polažem sve svoje nade!“ redatelja Danijela Crneka koji u 53 minute prikazuje život, lik i djelo preč. Vranekovića od 1950. do 1964. godine.  Ovaj dokumentarni film „dar je voljenom krašićkom župniku“ Vranekoviću.

Pretpremijera filma bila je u crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću u povodu 60. obljetnice od smrti preč. Josipa Vranekovića (26. srpnja 1964. - 25. srpnja 2024.), životnog pratitelja i supatnika bl. Alojzija Stepinca. Preč. Josip Vraneković djelovao je kao župnik u Krašiću od 1950. do 1964. godine, a preminuo je u svojoj 43. godini života.

Od prvog dana Stepinčevog dolaska u Krašić pa do njegove smrti, Vraneković je svakodnevno pisao bilješke o Stepinčevom životu u zatočeništvu. Bilješke su 2011. godine objavljene u izdanju Postulature bl. Alojzija Stepinca, marljivim radom postulatora mons. dr. Jurja Batelje, pod nazivom „Dnevnik. Život u Krašiću zasužnjenog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca“. Na više od 600 stranica prikazana je drama uzničkih godina kardinala Alojzija Stepinca u njegovu rodnu kraju počevši od 5. prosinca 1951. godine do 10. veljače 1960. kada kardinal Stepinac umire.