Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Duhovna priprava za proslavu 25. obljetnice Župe bl. Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici

Devetodnevna duhovna priprema za proslavu 25. obljetnice postojanja Župe započela je u petak 27. rujna u Župi bl. Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici u Zagrebu.

Početak programa obilježila je Molitvena šetnja i cjelonoćno klanjanje tijekom kojih su se skupljale molitvene nakane. Po završetku klanjanja molitvene nakane su iščitane te prinesene na misnom slavlju. To je bio ujedno i početak drugog dana pripreme za jubilej.

Tijekom vikenda, u subotu 28. rujna održano je i 7. hodočašće školske djece Stepinčevim putem od katedrale do Remeta kamo se uputilo 50-ak vjeroučenika i župljana koji su svoj hod završili misnim slavljem u Svetištu Majke Božje Remetske. Isto popodne doktorica medicine Tajana Klapan predstavila je knjigu dr. Esther Gitman „Alojzije Stepinac - Pillar of Human Rights“.  

Volonteri iz udruge „Hrvatska za život“ predstavili su jesensku kampanju “40 dana za život“ u nedjelju 29. rujna. Tom prilikom svoje svjedočanstvo ispričala je volonterka i suradnica Branka Cvetko te predstavila na koje sve načine udruga pomaže trudnicama i mladim majkama nakon što rode i prihvate dijete. Istaknula je da je molitvena kampanja od svojih početaka spasila više od 150 života. Udruga pruža potporu i utjehu za sve one koji su prošli kroz iskustvo namjernog i/ili slučajnog pobačaja, a  pomaže i u pomirenju, iscjeljenju i oproštenju. Također, pozvala je okupljene župljane da i dalje prate kampanju molitvom i postom. Na večernjoj misi govorio je Ante Čaljkušić, jedan od pokretača inicijative „40 dana za život“ u Republici Hrvatskoj.

Istoga dana obitelj Marković održala je predavanje pod naslovom Obiteljska zajednica i Stepinac, a susret su animirali članovi Obiteljske zajednice. Večernju misu predvodio je kancelar Nadbiskupskog duhovnog stola preč. Marko Kovač.

Misno slavlje četvrtog dana devetnice, u ponedjeljak 30. rujna, predvodio je vlč. Danijel Dukić, župnik Župe Svete Obitelji uz sudjelovanje župnog Mješovitoga zbora. Nakon mise Biblijska zajednica održala je radionicu Stepinac i Biblija. Sudjelovanje dviju susjednih župa ojačalo je zajedništvo koje svoje korijene vuče iz vremena kada je dio Župe bl. Alojzija Stepinca pripadao Župi Svete Obitelji, koju je, kao i Župu Krista Kralja, kojoj je pripadao drugi dio Župe, osnovao kardinal Stepinac za vrijeme svoga djelovanja.

U utorak, 1.listopada, poslije večernje mise koju je animirao župni Zbor mladih, Zajednica mladih pripremila je program: Stepinčevi koraci od mladosti do beatifikacije. Mladi su snimili kratak film o tome kako bi to bilo da se Stepinac materijalizira u ovom našem digitalnom dobu baš na Trnjansku Savicu. Film je dostupan za gledanje na Župnoj Facebook stranici.

Šesti dan devetnice bio je posvećen djeci, Stepincu i Caritasu. Stoga je misno slavlje animirao župni Dječji zbor, a nakon mise gosti Davor Zeko, voditelj Službe za župne Caritase Caritasa Zagrebačke nadbiskupije; Ana Klarić, stručna voditeljica kuće Brezovica i Elza Parlov, voditeljica karitativnog sektora, predstavili su rad Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, posebno na primjeru Caritasove kuće Brezovica. Predstavnica Caritasa Župe bl. Alojzija Stepinca Jadranka Markić, predala je u ime svih župljana donaciju za Caritasovu kuću Brezovica.

Na samo Stepinčevo, 3. listopada slavljena su tri misna slavlja koja su predvodili župnik domaćin vlč. Antun Vukmanić, vlč. Perica Matanović, župnik Župe Gospe Fatimske u Našicama i vlč. Željko Faltak, župnik Župe Krista Kralja, Zagreb - Trnje. Misna slavlja animirali su Mješoviti zborovi župa. Okupljeni su na misnim slavljima promišljali o svetom liku blaženika Alojzija Stepinca koji je pred okupljenima stavljen kao uzor svetosti i mučeništva za Krista.

U petak 4. listopada, priprema za veliku proslavu nastavljena je na večernjoj misi nakon koje je uslijedilo cjelonoćno klanjanje. Misu je animirala skupina pjevača i svirača „Crkveni miševi“, a početak klanjanja obilježen je posvetom Presvetom Srcu Isusovu te nakon toga čitanjem i promišljanjem Stepinčevih misli.

Devetog dana devetnice župljani su imali priliku za pokorničko bogoslužje i ispovijed. Istoga dana dramske skupine OŠ Lotrščak i OŠ Ružičnjak izvele su predstavu U Tebe se, Gospodine, uzdam. Jednosatna predstava u tri čina prikazala je sve ključne trenutke iz biografije bl. Alojzija Stepinca. Scenarij za predstavu napisali su Filip Đukić, učitelj hrvatskoga jezika OŠ »Lotrščak« u Zagrebu i Ivan Karol Villa, nekadašnji učenik 8. razreda iste škole, a povodom obilježavanja 125. obljetnice rođenja i 25. obljetnice proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca. U predstavi su sudjelovala trojica mladića iz Župe: Filip Vlaić, Luka Gracin i Juraj Karačić.

Devetnica je završena klanjanjem pred Presvetim Oltarnim Sakramentom koje su  pripremili mladi Župe bl. Alojzija Stepinca.