Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Proslava spomendana svete Faustine Kowalske

I ove godine u Župi svetoga Josipa u Zagrebu, proslavljen je  spomendan sv. Faustine i to u nedjelju 6. listopada 2024. tijekom svečane svete mise u 10,30 sati koju je predvodio župnik Damir Ocvirk.

Za ovu svečanost vjernici su pripremali  trodnevnicom od 2. do 4. listopada. Prva dva dana trodnevnice svetu misu predvodio je vlč. Višeslav Foretić, župni vikar Župe sv. Nikole Tavelića u Zagrebu. Prvoga dana - osim župljana i štovatelja sv. Faustine, na svetoj misi bili su nazočni učenici i nastavnici IX. gimnazije, koji su na početku školske godine molili djelatnu pomoć Duha Svetoga u njihovom učenju i radu. Toga dana propovjednik je govorio o službi svetih anđela, osobito osvrćući se na prvo misno čitanje, ističući ulogu anđela koji nas čuvaju i vode na mjesto koje nam je pripravljeno  - a to je nebo. Drugoga dana trodnevnice vlč. Foretić govorio je o poslanju svakoga vjernika u Crkvi, kako su po Kristovu nalogu svi pozvani u žetvu, ne samo oni koji se odazivaju na duhovni poziv.

Trećega dana trodnevnice svetu misu predvodio je župnik Damir Ocvirk, koji je u homiliji govorio o sv. Franji koji je približio Krista Crkvi kao brata, a sv. Faustina približila je njegovo milosrđe svima, osobito grešnicima. Tijekom trodnevnice članovi Misionara Milosrdnog Isusa i Štovatelji Božjeg milosrđa, predvodili su pobožnosti sv. Faustini, pred izloženim relikvijama.

U nedjelju, 6. listopada svečanom svetom misom proslavljen je spomendan sv. Faustine. Župnik Ocvirk u homiliji je istaknuo kako u Duhovnom dnevniku sv. Faustine nema navoda o braku i ženidbi, ali ima mnogo navoda o vjernosti. Nadovezujući se na Faustinino shvaćanje vjernosti, propovjednik je govorio o važnosti ženidbe, bračnoga i obiteljskoga zajedništva, pozivajući da supružnici zajedno mole i prizivaju zagovor sv. Faustine za blagoslov njihova braka.

Svečanost je završila zajedničkim župnim druženjem, tijekom kojega su dodijeljena priznanja dugogodišnjim i zauzetim članicama Misionara Milosrdnog Isusa.

Župa sv. Josipa, Zagreb - Trešnjevka