Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Biskup Šaško predvodio proslavu 25. obljetnice Župe bl. Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici

Svečana vanjska proslava godišnje župne svetkovine i srebrnog jubileja Župe bl. Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici u Zagrebu proslavljena je u nedjelju, 6. listopada misnim slavljem koje je predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško u zajedništvu s bivšim i susjednim župnicima te svećenicima iz ove Župe. Misno slavlje animirao je župni Mješoviti zbor.

Na početku mise župnik domaćin vlč. Antun Vukmanić pozdravio je okupljene svećenike: bivše župnike Dragutina Cerovečkog i Vjekoslava Jakopovića te svećenike rodom iz Župe: vlč. Tomislava Petranovića, vlč. Alena Lulića i vlč. Iliju Kelića. Župnik Vukmanić pozdravio je i svećenike iz dekanata: p. Stipu Balatinca i fra Antu Crnčevića, župnika Župe-majke - Krista Kralja na Trnju vlč. Željka Faltaka te isusovca p. Ivana Tambolaša, koji danas pastoralno pomaže u našoj Župi. Na misi su sudjelovali i članovi Kluba veterana 148. br. HV, Zagreb-Trnje, koji 6. listopada obilježavaju godišnjicu utemeljenja svoje brigade, uz poseban spomen 16 poginulih članova trnjanske brigade HV.

Župnik je podsjetio prisutne na 25 godina postojanja Župe te na sve ono što su župljani prošli i prolaze u tom periodu uz činjenicu da nemaju vlastiti sakralni i pastoralni prostor. Zahvalio je ravnatelju OŠ Jure Kaštelana na mogućnosti da se već toliko godina u školskom predvorju slavi nedjeljna misa. 

U homiliji je biskup Šaško podsjetio prisutne da „ne polazimo od onoga što nemamo nego od onoga što nam je darovano“. Biskup nadodaje da „ako gledamo život i mučeništvo bl. Alojzija, lako ćemo prepoznati da se i on, naviještajući i svjedočeći Evanđelje, vraćao na početak koji je svojim utjelovljenjem, svojom smrću na križu i uskrsnućem obnovio naš brat i Gospodin Isus Krist“.

Biskup se osvrnuo na činjenicu da Župa još uvijek nema svoju župnu crkvu pa je zaključio da „možda zbog činjenice da nemate građevinu vaša je župa poznata diljem domovine, ali to je polazište u svjetlu onoga što nemamo“.  Napomenuo je da trebamo poći od toga što imamo i biti zahvalni pa je nastavio: „gledajući vas danas u ovom većem prostoru nego što je bio, uistinu možemo reći: Hvala, Gospodine! Ovdje na Trnjanskoj Savici žive vjernici, katolici dobri ljudi koji svjedoče svoju vjeru u Isusa Krista i svoju ljubav prema bližnjima, a što sve imamo je zadivljujuće, kao što je to na početku naveo i župnik. Ovdje se živi sakramentalnim životom, ovdje se uči djecu živjeti, djelovati, poštovati roditelje, ljubiti , ovdje su molitvene skupine, Obiteljska zajednica, Biblijska zajednica, zajednica mladih, župna vijeća i Caritas, ministranti, čitači i pjevači, briga za starije i bolesne.“

Nakon misnog slavlja uslijedilo je slavlje u dvorištu osnovne škole Jure Kaštelana, gdje je priređen domjenak za sve prisutne, ali skroman. Naime, Župa je umjesto trošenja na domjenak, u programu devetnice donirala 1850 eura Kući bl. Alojzija Stepinca, Caritasovom domu za djecu s posebnim potrebama, u Brezovici, o 30. godišnjici njihovoga djelovanja, i to kao jubilejski čin ljubavi prema potrebitima, po uzoru na bl. Alojzija Stepinca, s kojim je i započeo rad Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Mateja Matanić,
župna medijska suradnica