Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Započeo novi ciklus Temeljne formacije animatora

Novi ciklus Temeljne formacije animatora Zagrebačke nadbiskupije u organizaciji nadbiskupijskog Ureda za pastoral mladih započeo je prvim vikend-susretom koji se održao u samostanu sestara karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Hrvatskom Leskovcu 12. i 13. listopada. Susretu pod imenom “Animator: tko, što, zašto?” pristupilo je 29 mladih, a cjelokupni program vodilo je 11 animatora instruktora te povjerenik za mlade vlč. Filip Šešek.

Susret je započeo svetom misom na kojoj je vlč. Filip Šešek u homiliji pozdravio buduće animatore i ohrabrio ih za sudjelovanje u formaciji koje će im donijeti brojna iskustva korisna za njih i one kojima ih Gospodin šalje. Naglasio je kako u animatorskom radu uvijek treba staviti Gospodina na prvo mjesto jer tako ostale stvari dobiju svoje ispravno mjesto.

Nakon svete mise uslijedio je uvod u vikend i program formacije animatora. U vježbi očekivanja mladi su svoja očekivanja i strahove zapisali na plakat da ih podsjeti što sve donose sa sobom na formaciju. U malim grupama mladi su imali priliku detaljnije razgovarati o očekivanjima, ali i iskustvima u radu na župama s djecom i mladima. U razgovoru su otkrili brojne sličnosti koje su iskoristili da osmisle zajedničko obilježje male grupe. Središnje predavanje susreta “Animirati: tko, što kako?” na zabavan način uz filmske isječke upoznalo je mlade s pojmom kršćanskog animatora i animatorskog poslanja.

Praktičan dio animiranja nije izostao sa susreta. Mladi su naučili novi ples koji su ponavljali u gotovo svakoj pauzi u programu. U lovu na blago citati su bili vodilje do skrivenih lokacija na kojima su mladi izvršavali razne zadatke koji su ih vodili do završnog blaga. Večernji program obilježili su scenski prikazi iz filma “Jumanji” koji su se izmjenjivali s igrama u kojima su svi sudjelovali. Dan je završio večernjom molitvom u kojoj su mladi primili upaljene svijeće da ih podsjete kako su poslani biti sol zemlje i svjetlo svijeta.

Drugi dan susreta započeo je molitvom časoslova, nakon koje su animatori razmišljali o svojem poslanju i o budućnosti koja ih čeka. Sami sebi napisali su pismo koje će otvoriti na posljednjem susretu formacije kako bi se podsjetili s kojim mislima i stavovima su krenuli na put animatorstva. Svetu misu predvodio je povjerenik za mlade vlč. Šešek, koji je u homiliji istaknuo važnost potpunog predanja Gospodinu i razumijevanja vlastite vjere kako bismo u životu znali i mogli činiti ono na što nas Gospodin poziva.

Susret je završio zajedničkim ručkom nakon kojeg su animatori otplesali pozdravni ples. Idući vikend-susret na temu “Identiteta animatora” održat će se 16. i 17. studenog.

Ured za pastoral mladih