Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Hodočašće krizmanika Karlovačkog dekanata stopama bl. Miroslava Bulešića

Krizmanici Karlovačkog dekanata sudjelovali su na tradicionalnom hodočašću "Stopama blaženog Miroslava Bulešića" u subotu 26. studenog 2024. godine. Predvođeni svojim svećenicima: karlovačkim dekanom i dubovačkim župnikom mons. Antunom Senteom, župnikom Župe Presvetog Srca Isusova vlč. Kristijanom Gatarićem, župnikom Župe Pohoda BDM u Mahičnom vlč. Nikolom Špiljkom te župnim vikarom Župe BDM Snježne na Kamenskom o. Gaudencijem Spetićem, a u pratnji vjeroučitelja Ivana Bulaje, Kristine Mihić i Matee Juratovac, krizmanici su posjetili važna mjesta u Istri vezana uz svetački život blaženog Miroslava Bulešića.

U Lanišću je o herojskom životu i mučeničkoj smrti karlovačkim krizmanicima govorio vlč. mr. Ilija Jakovljević, postulator kauze bl. Miroslava Bulešića. Krizmanici su ondje pogledali prigodni film te iskazali čašćenje krvi mučenika Miroslava Bulešića. Slijedio je posjet dvjema crkvama u Roču, gdje se čuvaju vrijedne freske i glagoljski zapisi iz 12. stoljeća koje je karlovačkim hodočasnicima približio o. Gaudencije Spetić.

Posjetivši Eufrazijevu baziliku karlovački su se krizmanici upoznali s kulturnom baštinom Katoličke Crkve u Hrvatskoj pod UNESCO-vom zaštitom. U crkvi Blažene Djevice Marije u Svetom Petru u Šumi karlovački su krizmanici pristupili sakramentu pomirenja te su sudjelovali u misnom slavlju koje je uz predvodio karlovački dekan mons. Antun Sente. "Željeli smo vas ovim hodočašće ohrabriti u dobroj pripremi za krizmu pokazujući vam divnog mladog svećenika koji se osvetio svojim ubojicama oprostom, koji ne pravi razlike među ljudima bez obzira kojem narodu pripadaju, već u njima vidi djecu Božju potrebnu Božje ljubavi i milosti. Nadalje, htjeli smo vam pokazati kako pripadate hrvatskom narodu, koji već u dvanaestom stoljeću ima svoje pismo i na svom jeziku slavi liturgiju, te potaknuti ponos, a nadasve zahvalnost što kao katolici pripadate elitnoj kulturnoj zajednici svijeta. Htjeli smo u vama potaknuti ljubav prema sakramentima kakvu je živio blaženi Miroslav Bulešić. Vaše lijepo ponašanje, pitanja koja ste postavljali te pristupanje sakramentu pomirenja i sada sudjelovanje u euharistiji znak su blagoslova ovog hodočašća i vašeg daljnjeg života", kazao je u homiliji mons. Sente.

mons. Antun Sente