Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Započele kateheze za mlade Stubičkog dekanata

U subotu 26. 10. u Konferencijskoj dvorani Hodočasničkog centra u Mariji Bistrici održana je prva u ciklusu od četiri kateheze za mlade Stubičkog dekanata.

Tema ciklusa su 4 vrste ljubavi (στοργή - privrženost; φιλία - prijateljstvo; ἔρως - zaljubljenost; ἀγάπη - milosrdna, kršćanska ljubav), a tema prvog susreta bila je privrženost. Kateheze se temelje na istoimenoj poznatoj knjizi C. S. Lewisa, a proširene su biblijskim tekstom, primjerima i temama koje zanimaju mlade. Ciklus kateheza vodi vlč. Vedran Jakić, župni vikar u Mariji Bistrici.

Ove godine pastoralni plan rada s mladima u župama Stubičkog dekanata odvija se na dekanatskoj razini, a svećenici, međusobno plodonosno surađujući, potiču mlade da organizirano pohađaju kateheze, čak i kad nisu u njihovoj župi. Na prvoj ovogodišnjoj katehezi okupilo se 50-ak mladih iz raznih župa Stubičkog dekanata i okolnih župa: Donja Stubica, Gornja Stubica, Kraljev Vrh, Laz Bistrički, Marija Bistrica, Stubičke Toplice, Luka.

Katehetsko slavlje započelo je uvodnom molitvom i pjesmom, a na kraju same kateheze mladi su izmolili deseticu Zlatne krunice i u kratkoj tišini molili posebno za onu osobu koja ih gnjavi i smeta, za dar rasta u kreposti strpljivosti koja je važna za privrženost.

Susret je glazbeno animirao Zbor mladih Župe Marija Bistrica.

Sljedeća kateheza planirana je 23. studenog, a tema će biti zaljubljenost (ἔρως).

Tekst: Vedran Jakić
Foto: Mato Zirdum