Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Održana svečana dodjela potvrda odgojiteljicama u vjeri na KBF-u

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u subotu 26. listopada 2024. godine održana je svečana dodjela potvrda o završenom Programu Teološko-katehetskog doškolovanja za vjerski odgoj djece predškolske dobi sedmom naraštaju odgojiteljica za vjerski odgoj u predškolskim ustanovama.

Svečanosti su nazočili pomoćni biskup zagrebački mons. dr. Ivan Šaško, o. d. dekana KBF-a Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Mario Cifrak, predstojnik Instituta religijskih znanosti KBF-a Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Denis Barić, viša savjetnica za vjeronauk pri Agenciji za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih dr. sc. Gordana Barudžija, predstojnica Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić te dosadašnja koordinatorica Programa izv. prof. dr. sc. Kata s. Amabilis Jurić i novoimenovana koordinatorica Programa dr. sc. Marija Jurišić.

Uvodnu je riječ svim nazočnima uputio biskup Šaško koji je, čestitajući odgojiteljicama, ukazao na važnost religiozne dimenzije u životima najmanjih, istaknuvši: "Jedna od velikih, usuđujem se reći i najveća odgojna zadaća jest čuvati i njegovati u djeci prostor otajstva, prostor širokih obzora koji neće zatvarati govor o Bogu, o duhovnome rastu, jer on seže do najdubljih slojeva ljudskoga bića i do najvažnijih pitanja odnosa stvorenosti i vječnosti. Iz toga se pristupa razvija osjetljivost prema čežnji za ljepotom, dobrotom i cjelovitom istinom; prema čežnji koja živi u svakome čovjeku i temelja ljudskih međuodnosa", te nastavio: "Malena ljudska bića, ako ozbiljno shvatimo njihove čežnje, vraćaju nas na temeljna pitanja i pokazuju što smo učinili dobro i gdje smo zakazali. Na njih ste odgovor velikim dijelom upravo vi, cijenjene odgojiteljice u vjeri. Zato vam od srca hvala, jer pokazujete putove divljenja otajstvu i ne dopuštate da bježimo pred vječnošću, da zatvorimo nebo nad ohološću zemlje. Ljepšega poziva nema. On bi nužno trebao biti ugrađen u svaki poziv u našoj Crkvi i hrvatskomu društvu."

O. d. dekana KBF-a Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Mario Cifrak, zahvaljujući svima onima koji su sudjelovali u izvođenju programa Teološko-katehetskog doškolovanja kao i u pripremi svečanosti dodjele potvrda, iznio je radost poradi toga što Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu izvođenjem programa Teološko-katehetskog doškolovanja odgojiteljica sudjeluje u vjerskom odgoju najmlađih.

Nakon svečane dodjele potvrda, koje je primilo 16 odgojiteljica od njih 21 koje su završile Program doškolovanja, riječ zahvale uputila je odgojiteljica gđa Lucija Pavelić koja je, zahvaljujući svim profesorima koji su sudjelovali u izvođenju Programa kao i kolegicama odgojiteljicama za zajedništvo i suradnju, istaknula: "Upravo je ovo trenutak u kojem smo potvrdile i ponovno se odazvale na Kristov poziv da mijenjamo svijet. Odgajamo u djeci temeljne ljudske vrednote i pružamo mogućnost ostvarenja njihovog prava na religiju. Dječji vrtići su uz obiteljsko okruženje djetetov prvi susret s vanjskim svijetom. Pritom je važno u taj susret utkati poruku, tj. najvažniju Isusovu zapovijed: Ljubiti Boga i ljubiti bližnjega."

Naposljetku, izv. prof. dr. sc. Denis Barić, predstojnik Instituta religijskih znanosti KBF-a Sveučilišta u Zagrebu, izrekao je zahvalu u ime Instituta svima koji su pridonijeli organizaciji Programa doškolovanja za sedmi naraštaj odgojiteljica kao i svima onima koji su pridonijeli svečanosti slavlja podjele potvrda. Napose je zahvalio odgojiteljicama u vjeri za njihovo svjedočanstvo vjere tijekom pohađanja Programa doškolovanja te im je, čestitajući, poželio da vjerski odgoj u predškolskim ustanovama posredstvom odgojiteljica u vjeri bude prepoznatljiv na svakom koraku, u svakom susretu s djecom, s njihovima roditeljima i ostalim djelatnicima u vrtiću, ali i zvan njega.

Glazbenom ugođaju svečanosti pridonijeli su članovi Zbora Instituta za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnom fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom Danijele Župančić, prof. te uz instrumentalnu pratnju doc. art. Milana Hibšera, predstojnika Instituta za crkvenu glazbu.

Program Teološko-katehetskog doškolovanja za vjerski odgoj u predškolskim ustanovama započeo je akademske godine 2000./2001. u organizaciji Katehetskoga instituta Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a prema Prijedlogu Nacionalnoga katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije. Tijekom akademske godine 2022./2023. program Teološko-katehetskog doškolovanja upisao je sedmi naraštaj odgojiteljica, njih sveukupno dvadeset i četiri, a uspješno je dvadeset jedna odgojiteljica završila Program doškolovanja.

Tajništvo studija, Katolički bogoslovni fakultet