Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Gimnazijalci žele volontirati u Caritasu

Vjeroučenici zagrebačke XVI. gimnazije na satovima vjeronauka održanima od 5. do 7. ožujka upoznali su se mogućnostima volontiranja u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije. S radom ove pastoralne i karitativne ustanove Zagrebačke nadbiskupije kroz prigodne prezentacije upoznali su ih voditelj Službe za župne caritase Robert Futač i koordinatorica volontera i volonterskih aktivnosti Ivana Reić.

U razgovoru s predstavnicima zagrebačkog Caritasa, ravnateljica škole u Križanićevoj prof. Nina Karković naglasila je socijalnu osjetljivost učenika ove ugledne gimnazije, koja se očituje kroz razne akcije tijekom godine - pomoć jednoj zagrebačkoj pučkoj kuhinji, školski Božićni sajam, donacija Zakladi »Ana Rukavina«, prodaja narukvica Hrvatskog Caritasa - te nedavnim osnivanjem Volonterskog kluba na razini škole i karitativne zajednice vjeroučenika »Zrno ljubavi«. Ravnateljicu Karković posebno raduje da je inicijativa za predstavljanje rada zagrebačkog Caritasa potekla od samih učenika, polaznika vjeronauka kao i nekih polaznika satova etike.

Ravnateljica Karković prihvatila je i prijedlog Caritasovih predstavnika za upoznavanje nastavnog osoblja s mogućnostima i važnosti volonterskog rada.

»Mladi vjerodostojnost Crkve najbolje vide u Caritasu. Kroz Caritas mogu doživjeti konkretnu kršćansku ljubav prema čovjeku u potrebi. Moji učenici se raduju svemu što zagrebački Caritas radi za potrebite. S tim saznanjima raste im ljubav prema Crkvi. U takvoj Crkvi se prepoznaju i nalaze! Osjećaju se dijelom takve Crkve i takvoj Crkvi žele dati nešto od sebe da bude autentična, živa i djelotvorna. Oni žele biti (su)dionici karitativne radosti pomaganja! Radost je biti radost drugima«, naglasio je vjeroučitelj Miljenko Grubeša, koji je organizirajući predstavljanje Caritasa na satovima vjeronauka izišao ususret željama i potrebama učenika za što izvornijim življenjem kršćanske vjere u našem društvu.

Zbog toga je osnovao zajednicu vjeroučenika »Zrno ljubavi«, koja će se uključiti u konkretne projekte zagrebačkog Caritasa i župnog caritasa Župe Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj. Jedan od ciljeva je pomaganje starijim i nemoćnim, osamljenim osobama u blizini njihove škole, zapravo svojim susjedima, u obližnjim zgradama, u Križanićevoj ulici. Sada pripremaju projekt besplatnih jezičnih radionica za predškolski i školski uzrast, od 1. do 4. razreda osnovne škole, u kojima će predavati svoje znanje stranih jezika.

Caritas zahvaljuje XVI. gimnazija Zagreb - posebice ravnateljici Karković i vjeroučitelju Grubeši - na suradnji a sličnu suradnju nudi i drugim srednjim školama na području Zagrebačke nadbiskupije.
Autor: Caritas Zagrebačke nadbiskupije