Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Peti susret planinara štovatelja sv. Bernarda



Proteklog vikenda na Medvednici je održan Peti susret planinara štovatelja sv. Bernarda. Ovogodišnji domaćini bila su hrvatska planinarska društva „Lipa“ iz Sesveta i „Sveti Šimun“ iz Markuševca. Susret je okupio osamdesetak planinara, a osim već navedenih društava, pristigli su još članovi  HPD-a  „Ante Bedalov“ – Kaštel Kambelovac, HPD-a  „Klikun“ - Planianrska bratovština sv. Bernarda - Pleternica, HPD-a  „Krndija“ - Sekcija sv. Bernarda - Našice, Planinarske bratovštine sv. Bernarda - Samobor, Planinarske bratovštine sv. Bernarda - Osijek, HPD-a  „Stanko Kempny“ - Kustošija, HPD-a  „Bilo“ - Koprivnica i iz susjedne Bosne i Hercegovine PD-a „Kuk“ - Novi Travnik. Sva navedena društva u svojim programima posvećuju pažnju štovanju zaštitnika planinara sv. Bernarda iz Menthone te se susreću uoči njegovog blagdana koji se slavi 15. lipnja.

Susret je započeo u jutarnjim satima u subotu 31. svibnja u Planini Donjoj gdje su se planinari okupili uz dobrodošlicu mještana, DVD-a Planina Donja i ekološko-turističke udruge „Prigorje u srcu“. Nakon pozdravne riječi  predstavnika HPD-a „Lipa“ gosp. Vladimira Beštaka krenuli na uspon prema planinarskom domu „Lipa“.



Poslije podne u kapeli Hrvatskih mučenika podno planinarskog doma slavljena je sveta misa koju je predvodio župnik iz Vugrovca vlč. Filip Lucić. U propovijedi je posebno podsjetio na trenutke kada nam je Blažena Djevica Marija pomagala svojim zagovorom, te potaknuo okupljene da se njoj nikada ne prestanu moliti. Ostatak dana planinari su proveli u šetnji okolnim stazama, obišli su špilju Velika peć te dan završili u druženju uz pjesmu.

U nedjelju 1. lipnja rano ujutro, nakon pozdravne riječi predstavnika HPD-a „Sveti Šimun“ gosp. Nenada Sitara planinari su ponovno krenuli na pješačenje. Put ih je vodio preko zavjetne kapele Majke Božje Snježne, Vidovca i Markuševečke Trnave do Markuševca. Tamo je u župnoj crkvi Sv. Šimuna i Jude Tadeja slavljena sveta misa koju je predvodio fra Krsto Hrženjak. Nakon mise održan je sastanak predstavnika društava te je dogovoren domaćin sljedećeg susreta. Bit će to 13. i 14. lipnja 2015. u Novom Travniku.


Lovorka Grbac
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda