Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

„Moj duhovni poziv je veliki nezasluženi dar Božji“



„Moj duhovni poziv je veliki nezasluženi dar Božji“
 
Dolazim iz prekrasne kršćanske obitelji, treće sam dijete od petero djece obitelji Josipa i Štefanije Čulig. Djetinjstvo sam provodio u selu Slani Potok, župa svetog Jurja koja se nalazi u općini Gornja Stubica, u Hrvatskome Zagorju, gdje moja obitelj i živi. Nakon završene Nadbiskupske klasične gimnazije na Šalati i Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te priprave u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, bio sam đakon u župi Presvetog Srca Isusovog u Karlovcu. Moj duhovni poziv je veliki nezasluženi dar Božji koji sam ja kao malo dijete osjetio i nekako je moj život od začeća prepušten u Božje ruke, Božjoj volji.
 
Hvala svima koji su na bilo koji način pridonijeli u mom sazrijevanju, a njih je stvarno puno. Teško je opisati tu radost poziva koju osjećam od malena, otkad znam za sebe. Rado se sjetim prvih misa na koje sam išao, molitve u obitelji, druženja s prijateljima, odlazaka na nogomet, učenja, pomaganja… I to je sve uvijek bilo u radosnom i blagoslovljenom ozračju.
 
U trećem razredu osnovne škole odlučio sam biti svećenik i nijednom se nisam pokolebao u toj odluci. Bilo je tu razmišljanja, osobito kad sam se zaljubljivao u cure, ali moj odnos s Bogom me je usmjeravao i svakodnevno vodio i još uvijek vodi k onome što je Božja volja, što sam uvijek osjećao u srcu i raspoznavao u razumu, a to je „biti Kristov svećenik“.
 
A što to za mene znači? Ponajprije to znači: „Ljubiti Boga svim srcem svojim, svom dušom svojom i svim umom svojim, te bližnjega svoga kao sebe samoga!“ Svećenik, osobito u današnje vrijeme treba biti prvenstveno Božji čovjek; predan molitvi i klanjanju, osluškivanju i propovijedanju Božje riječi; on slavi euharistijsku žrtvu kada svi primajući Tijelo Kristovo iz grešnog čovjeka na početku mise postajemo sveti ljudi na kraju. Svećenik je, također, i onaj koji dijeli i ostale sakramente, osobito sakrament ispovijedi, tj. sakrament pomirenja s Bogom  ili isto tako, ljudima na druge načine služi, pridonosi, pomaže; on je onaj koji treba biti u stalnom odnosu s našim nebeskim Ocem kako bi tu blizinu i drugima mogao prenositi i svjedočiti.
 
Iz iskrenog i stalnog odnosa s Bogom proizlazi zreo, blagoslovljen i spasenjski odnos s ljudima koje treba dovoditi Isusu. Takav svećenik želim ja biti i predajem se u potpunosti Bogu, te jedva čekam u radosti i strahopoštovanju dan svećeničkog ređenja.
             
Neka nas sve prati zagovor Blažene Djevice Marije, naše Kraljice i Božji blagoslov kako bismo zahvaljivali Bogu jer je dobar, jer je vječna ljubav njegova!  

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije