Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Koje mjesto ima Krist Kralj u mojem životu?



U nedjelju, 23. studenog, na svetkovinu Krista Kralja župljani župe Krista Kralja u Domaslovcu pokraj Samobora proslavili su svoj župni blagdan.

Za proslavu župne svetkovine vjernici su se pripremali trodnevnom duhovnom pripravom koju su predvodili vlč. Tomislav Kralj, upravitelj župe u Bistri, vlč. Kristijan Bogdan, upravitelj župe u Tomašici i Kaniškoj Ivi u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji, te don Julio Guijarro-Garcia, kapelan u domu za studente »Gradec« prelature Opus Dei u Zagrebu. Pjevanje su na misama kroz tri dana predvodila tri župna zbora.

Na svetkovinu Krista Kralja svečano euharistijsko slavlje u koncelebraciji nekoliko svećenika Samoborsko-okićkog dekanata predslavio je pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić.

U procesiji koja je u župnu crkvu krenula iz prostora ispred župne kuće, uz tridesetak ministranata sudjelovalo je isto toliko vjernika odjevenih u narodne nošnje. U uvodnom pozdravu na počeku sv. mise, upravitelj župe Branimir Budinski je izrazio posebnu radost što u župnoj zajednici može pozdraviti biskupa »koji je vidljivi znak jedinstva Crkve oko Isusa Krista, Kralja svega stvorenoga«.



Biskup Pozaić je na početku svoje homilije, tumačeći riječ evanđelja, naglasio kako upravo na blagdan Krista Kralja »Isus objavljuje sasvim jasno načine i vrednote, prema kojima će biti vrednovani naši životi ovdje na zemlji, da bismo mogli ući u njegovu kraljevsku slavu u nebu,  sa svima svetima i blaženima«.

Tako kad se na Sudnji dan pojavi Isus, u »trajnu i nepomućenu radost Božje blizine ulaze oni koji su znali i htjeli biti blizu svakom i najmanjem čovjeku«. A oni odbačeni, koji su sami na sebe navukli prokletstvo, su zapravo oni »koji nisu htjeli vidjeti, osjetiti i u pomoć priskočiti bližnjemu u njegovim istinski važnim potrebama života«.

Podsjetio je na opomenu pape Franje da 'svako nerođeno dijete, nepravedno osuđeno da bude pobačeno, ima lice Isusa Krista, ima lice Gospodina koji je već prije rođenja, i poslije, tek što je bio rođen, iskusio odbacivanje svijeta'.



Ista opomena vrijedi i kad su u pitanju starije osobe. Biskup je upozorio na bolne stvarnosti koje su, kao i u Isusovo vrijeme, danas prisutne i u Hrvatskoj: »I danas gladni umiru od gladi, žedni su žedni, na siromasima se izvršava ovrha, broj beskućnika postaje sve veći, broj izbačenih na rub društva raste, bolesni i stariji bivaju napušteni, demografska katastrofa u Hrvatskoj sve je očitija:  više je umrlih negoli rođenih; kultura smrti nadjačava kulturu života«.

Svi ti nesretni ljudi zapravo su Lazari iz evanđelja, koji su žrtve pohlepnih moćnika, robova materijalizma. »Oni izgrađuju svoje kraljevstvo laži i prevare, zlobe i oholosti, prezira i odbacivanja dostojanstva i prava svake pojedine ljudske osobe, kroz programe izopačenosti u školi i odgoju: a sve je to sasvim suprotno kraljevstvu Kristovu«, rekao je biskup.

Govoreći pak o pozivu pape Franje da svaki kršćanin u duhu Kristova poziva mora izići iz vlastite udobnosti i poći na sve periferije života, biskup je upozorio da područje periferije – prezira čovjeka, svakim danom postaje sve veće i u Hrvatskoj. Tako život bez etike i morala, kojim su zatrovana mnoga srca i savjesti, »predstavlja trajno prokletstvo na putu duhovne obnove i promjene mentaliteta, kako pojedinca tako i naroda«. Podsjetio je na činjenicu da »arogancija trenutačnih silnika odbacuje mnoge na periferiju života: kao nepotrebne i teret društva, kao što su danas branitelji invalidi, usred grada, pod šatorom bez stola i postelje«.

Osim materijalne bijede i nepravde, biskup je upozorio i na duhovnu i moralnu bijedu, tj, »moralnu nerazvijenosti i moralnu tupost« o čemu je govorio i papa Benedikt XVI. Kao primjere u kojima se nedavno očitovala moralna nerazvijenost i tupost, spomenuo je situaciju oko održavanja referenduma o braku i obitelji, kao i oko nedavno emitiranog navodno domovinskog filma jer »branitelji hrvatske Domovine u tom filmu sebe ne prepoznaju, i pitaju: Gdje je tu domovina, obitelj i vjera – vrednote za koje smo se borili i ginuli?«.



U svezi s tim i biskupovo pitanje: »Može li jedan narod imati budućnost bez tih temeljnih vrednota? Jesmo li zaboravili, ili pak izdali poruku velikana, blage uspomene, Franje kardinala Kuharića: bogoljublje, čovjekoljublje, domoljublje?«

Govoreći pak o Kristu Kralju, biskup je naglasio da je Isus neobični Kralj, da je došao služiti drugima i dati svoj život za nas, te je upitao: »Koje mjesto ima Krist Kralj u mojem životu: osobnom, u braku i obitelji, u društvu, u kulturi i znanosti, u ekonomiji i u politici, u razonodi i odmoru?«

Zaključujući homiliju biskup Pozaić je sve vjernike povjerio zagovoru Blažene Djevice Marije, Kraljice neba i zemlje, čiji je život bio najsvetiji primjer ostvarenja Kraljevstva Kristova ne zemlji.
 
Na svršetku euharistijskog slavlja, biskupu su u ime župne zajednice zahvalu uputili supružnici Lidija i Zlatko Mezdić predavši mu prigodni dar poznatih samoborskih delicija, naglasivši među ostalim da su posebno bogatstvo njihove župe obitelji »koje prkose izazovima i demonima današnjice kako bi svoju djecu zadržale na putu Onoga koji je jedini pravi izazov i koji nas je danas sve ovdje sabrao«.

Svečana proslava župne svetkovine završena je prigodnim večernjim koncertom sva tri župna zbora, a prijepodne, nakon središnje sv. mise, je održana i prigodna tombola u organizaciji župnog Caritasa.

Verica Kraš Villa
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda