Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Vrijedna pomoć Učilišta »Magistra« potrebitima


Danas besplatnu izobrazbu za njegovateljicu u Učilištu »Magistra« započinje još jedna Caritasova korisnica čime se nastavlja suradnja ove ustanove za obrazovanje odraslih sa zagrebačkim Caritasom na dobrobit naših socijalno ugroženih sugrađana.

Od početka suradnje s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije do danas, zagrebačko Učilište »Magistra« njegovim korisnicima besplatno je omogućilo razne izobrazbe u vrijednosti od 19.800 kuna, a nedavno su odobrene još dvije donacije za prekvalifikaciju za voditelja knjigovodstva malih poduzetnika ukupne vrijednosti 7.000 kuna, koje će se ostvariti tijekom mjeseca listopada i studenoga.
 
»Ova zagrebačka ustanova za obrazovanje odraslih počela je pomagati potrebitima kroz razne programe izobrazbe preko zagrebačkog Caritasa 8. travnja ove godine. Do danas je besplatno školovala jednu dadilju, jednog voditelja knjigovodstva malih poduzetnika i dvije njegovateljice. Ovom broju pridružujemo i izobrazbu Caritasove korisnice iz Kuće ljubavi na Savici-Šancima koja svoju izobrazbu za njegovateljicu u Učilištu započinje danas 21. rujna«, s velikim zadovoljstvom ističe Jadranka Bosnar, voditeljica Sektora socijalnih usluga i Socijalne službe Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.
 
»Za korisnike donacija učilišta Magistra birali smo isključivo nezaposlene osobe smatrajući da će im dodatna izobrazba pomoći kod zapošljavanja. Svi oni nisu bili u mogućnosti samostalno podmiriti troškove obrazovanja, a prednost kod izbora imali su korisnici koji su i sami pokazivali zanimanje za dodatnim obrazovanjem«, objašnjava voditeljica Bosnar.
 
Među sretnim korisnicima donacije Učilišta »Magistra« je i Caritasova volonterka Nada. Volonterka Crvenog križa ali i jedna od omiljenih volonterki u Kući Emaus zagrebačkog Caritasa, u kojoj s korisnicima provodi aktivno korištenje slobodnog vremena i pomaže im u učenju. Poslije završene srednje škole za poljoprivrednog tehničara - fitofarmaceuta, gospođa Nada je tri godine provela u Kanadi gdje je također skrbila o djeci. Od 1. rujna ove godine, od kada je u Rubetićevoj 16 počela usvajati teoretski dio izobrazbe i vježbe za dadilju, počeo se ostvarivati njezin životni san, na čemu je od srca zahvalna i Učilištu »Magistra« i Caritasu.
 
»Volim skrbiti o djeci jer u tom poslu nalazim sebe pa sam se već dulje vrijeme željela i stručno osposobiti za dadilju, ali mi financijske mogućnosti nisu to dopuštale. Roditelji mi u tome nisu mogli puno pomoći jer još uvijek školuju mlađeg mi brata i sestru. Zato sam u ovoj pruženoj prilici prepoznala dar Božje Providnosti« - kaže dvadesetpetgodišnja Nada, koja je pruženu priliku za stručnim osposobljavanjem s oduševljenjem prihvatila. Svoju izobrazbu za dadilju u Učilištu »Magistra«, gospođa Nada ocjenjuje vrlo kvalitetnom i sveobuhvatnoj jer polaznice osposobljava ne samo za stručan rad već i za samostalno pružanje usluga kroz otvaranje vlastitog obrta.
 
Iz zahvalnosti prema Caritasu, obveznih 150 sati prakse gospođa Nada je odlučila provesti u Kući ljubavi na Savici-Šancima, koja pruža smještaj i skrb novorođenčadi i djeci do tri godine te nezbrinutim majkama i trudnicama. Da bi taj praktični dio izobrazbe mogla ostvariti u Kući ljubavi, Caritas i Učilište »Magistra« i formalno su sklopili ugovor o suradnji.
 
»Mi u Učilištu Magistra smatramo da je važno biti senzibiliziran za probleme i potrebe najosjetljivijih i najugroženijih članova društva te, u okviru svojih mogućnosti, pružiti potporu i pomoć pojedincima, ali i humanitarnim, razvojnim i društveno odgovornim inicijativama. Caritas je jedna od mnogih ustanova i institucija čiji rad nastojimo podržati na ovakav način. Caritasovi korisnici su među polaznicima koji postižu odlične rezultate, pokazuju veliko zanimanje za poslove za koje se obrazuju, redovito pohađaju nastavu, što pokazuje i koliko su im vrijedne ove edukacije, te zaposlenici škole sa zanimanjem i zadovoljstvom prate njihov napredak. Svaki pojedinac posjeduje potencijal za razvoj koji je na razini društva važno prepoznati i podržati. Za neke mogućnost izobrazbe znači prekretnicu u životu, novi početak. Nadamo se uspješnoj suradnji sa zagrebačkim Caritasom i u budućnosti« - izjavila je Andrea Delišimunović, voditeljica obrazovanja Učilišta »Magistra« izrazivši nadu da će se njihova suradnja sa zagrebačkim Caritasom uspješno nastaviti. 
 
 
P O T R E B E
 
Caritas Zagrebačke nadbiskupije traži darovatelje za informatičku izobrazbu desetak svojih korisnika - osposobljavanje za računalnog operatera i slična zanimanja.
 
 
K O N T A K T
 
Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Socijalna služba
Selska cesta 165, 10110 Zagreb 
T - (01) 36 68 824 / F - (01) 36 36 123
E - jbosnar@czn.hr