Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Svjedoci otajstva na HKS-u



U četvrtak 22. listopada 2015. godine predstavljena je knjiga poljskih autora Grzegorza Gornya i Janusza Rosikona "Svjedoci Otajstva - Istraga o Kristovim relikvijama". Nakon predstavljanja knjige otvorena je istoimena izložba na prvom katu našeg Sveučilišta.

Nakon uvodne skladbe J. S. Bacha Jesus bleibt meine Freude koju su izvele studentice Klara Ruter i Marija Žagmešter okupljene profesore, studente, prijatelje Hrvatskog katoličkog sveučilišta pozdravio je rektor prof. dr. sc. Željko Tanjić. Rektor Tanjić je istaknuo da je ovo prva u nizu tribina koje će se organizirati tijekom ove akademske godine.

Sadržajno tribine će biti vezane za različita područja znanosti. Njihov je cilj potaknuti na promišljanje različitih tema važnih za intelektualni i duhovni rast čovjeka. Rektor je zahvalio nakladniku Verbumu iz Splita na organizaciji tribine kao i Velepolanstvu Republike Poljske na financiranju izrade eksponata za izložbu. 

O knjizi su progovorili autori Gorny i Rosikon putem videolinka, koji su opisali svoje dvogodišnje putovanje i istraživanje te suradnje s povjesničarima i znanstvenicima, koristeći se pritom najsuvremenijom tehnologijom, a sve to s ciljem da utvrde autentičnost Kristovih relikvija. 

Urednik portala Bitno.net i prevoditelj knjige Goran Andrijanić naveo je najvažnije relikvije koje se spominju u knjizi poput svetog križa, stupa bičevanja, Kristove tunike, rupca iz Manoppella, sudarija iz Ovieda, svetog ruha iz Triera, svetog Torinskog platna kao i mnogih drugih te je ukratko predstavio njihove posebnosti. 
 
Na kraju predstavljanja knjige okupljenoj publici obratio se mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački i progovorio o relikvijama s teološkog stajališta. "Podnaslov ove vrijedne knjige Istraga o Kristovim relikvijama itekako je zanimljiv. Ako pobliže promotrimo o čemu je u ovoj knjizi riječ, vidjet ćemo da se radi o predmetima koji se poglavito odnose na muku i smrt Isusa Krista.

Posebno mjesto (a u nizu poglavlja upravo je to na prvome mjestu u knjizi) zauzima Torinsko platno, kao predmet koji je izazov povezanosti povijesti i nadpovijesti, muke i uskrsnuća. Ujedno i susretište znanstvene interdisciplinarnosti.

Teološki je razumljivo zašto se ne govori o Kristovim relikvijama. Naime, Kristova 'relikvija' – ostatak i ostavština – jest njegova vazmena prisutnost, njegova Crkva. Ono što nam ostavlja jest On sam u sakramentima, osobito u njegovu sakramentalnom tijelu u euharistiji pod prilikama kruha i vina, odnosno njegovo mističko tijelo, to jest mi, kršćani, mi-Crkva.

No, razumijemo i izazovnost naslova koji upućuje na Isusovo povijesno tijelo, na Kristovo utjelovljenje i na tjelesnost koja je prošla muku i smrt. Kršćanstvo je religija Božjega utjelovljenja, povijesnosti pa stoga i ukorijenjenosti u vidljivu zbilju. Opravdano se stoga pitati o tragovima te vidljivosti i tjelesnosti. Zapravo, nakon što je Kristovo tijelo preobraženo uskrsnućem i nakon što je ušlo u nebesku slavu, stvorenja su u Kristu postala preobražena i sposobna pristupiti božanskomu životu.

Budući da su sveci živjeli posličenost Kristu, naša vjera i njih promatra kao odraz iste Kristove svetosti. Čašćenje svetih ima svoju sakramentalnu formu, ali i uz sebe vezanu pučku pobožnost. U prvome je redu za nas važno nasljedovanje života svetih, ali Crkva je trajno čuvala i poštovala relikvije, ne kao predmete koji imaju snagu po sebi samima, nego u odnosu na Krista. Tako bi relikvije svetih također mogle biti viđene kao Kristove relikvije.

Nakon predstavljanja knjige povela se zanimljiva diskusija o porijeklu i značenju svetog Torinskog platna. 

Izložba će biti otvorena do 27. studenog 2015. godine. 

O autorima: 

Grzegorz Gorny je reporter, esejist, publicist, filmski i televizijski producent. Novinarstvo je diplomirao na Sveučilištu u Varšavi.
Janusz Rosikon je fotograf, član Društva poljskih novinara, Udruge poljskih umjetničkih fotografa, čije su fotografije, čobjavljivane u Timeu, Newsweeku, Readers Digestu i drugima.