Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Papa i Hrvati

Papa Ivan Pavao II. tri je puta posjetio Hrvatsku. Također, Vatikan je jedna od prvih država koja je službeno priznala Hrvatsku. U tome se očituje njegov poseban odnos prema našoj zemlji.

Papa je prvi put posjetio Hrvatsku 1994. povodom proslave 900. obljetnice Zagrebačke nadbiskupije. U svom govoru na euharistijskom slavlju na zagrebačkom Hipodromu 11. rujna, na kojem se okupilo gotovo milijun vjernika, Papa se osvrnuo na ratne prilike u zemlji. Tom je prilikom pozvao vjernike na opraštanje i prihvaćanje bližnjega te zalaganje za mir. Istaknuo je kako "oprostiti znači osloboditi srce osjećaja osvete, koja nije spojiva s izgradnjom kulture ljubavi u kojoj sudjeluje svojim vlastitim doprinosom svaki čovjek dobre volje“.

U svome drugom trodnevnom posjetu Hrvatskoj 1998. godine Papa se susreo s mladima pred zagrebačkom prvostolnicom te ih je pozvao da traže rješenja u svjetlu Evanđelja, a ne bijegom u hedonizam, konzumerizam, u drogama ili alkoholu. Drugog dana posjeta u marijanskom svetištu u Mariji Bistrici proglasio je blaženim kardinala Alojzija Stepinca, jednog od najvećih crkvenih velikodostojnika. Posjetio je i Split u povodu 1700. obljetnice grada i svetište Gospe od Otoka u Solinu.

Treći je put Papa boravio u Hrvatskoj od 5. do 9. lipnja 2003. Svoj je posjet započeo u Dubrovniku gdje je proglasio blaženom Mariju Propetog Petković, utemeljiteljicu družbe Kćeri milosrđa. U Osijeku se Papa obratio zemljoradnicima istaknuvši važnost njihova truda i da im se prizna „prava vrijednost u sveukupnome razvoju društvene zajednice“.

Na velikom euharistijskom slavlju u Rijeci Papa je naglasio važnost obitelji te dodao kako brak i obitelj predstavljaju jednu od najvrednijih ljudskih vrijednost. Pozvao je roditelje da „preuzmu odgovornost ljudskoga i kršćanskoga odgoja svoje djece, koristeći se također pomoći odgojnih stručnjaka te ozbiljnih i dobro pripravljenih vjeroučitelja“. Petodnevni posjet Hrvatskoj Papa je završio u Zadru gdje se i oprostio od hrvatskih vjernika.