HR

Nadbiskup

1134.

Od svih osoba koje su u 12. stoljeću obnašale službu biskupa, najviše doznajemo o Macilinu. Najvažniji podatak o Macilinu nalazi se u tzv. Felicijanovoj ispravi iz 1134. godine. Doznaje se da je Macilin bio kanonik jeruzalemski. U vrijeme kralja Kolomana (1095. - 1116.) prva križarska vojna (Sacra Militia) pošla je u Svetu zemlju i osvojila Jeruzalem 1099. godine.

Ako je Macilin bio Talijan, mogao se, u općem križarskom zanosu koji je tada zahvatio Europu, pridružiti križarima i ukrcati na brod u Apuliji. Macilin je Zagrebu ostavio dragocjenu uspomenu: komadić drva Sv. Križa do kojeg je nedvojbeno mogao doći kao kanonik crkve Sv. Groba u Jeruzalemu. Poslije službe u Zagrebu Macilin je, preko Rima, otišao u Jeruzalem odakle je i došao.

U ispravi od 17. listopada 1175., kojom je Garin, opat Brda Tabora, vratio prioru Petru i kanonicima Sv. Groba u Jeruzalemu neku imovinu, među imenima svjedoka nalazi se Marcellinus, bez ikakve pobliže oznake. Odnosi li se taj podatak na zagrebačkog biskupa, ne možemo sa sigurnošću znati.
 
Izvor: Dobronić, L. (1995) Macilin. U: F. Mirošević, ur. Zagrebački biskupi i nadbiskupi. Zagreb: Školska knjiga, str. 13-15.
Ispišite stranicu: