HR

Katedrala

Bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca

ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA

Svete mise:
• radnim danom u 7, 9 i 18 sati
• nedjeljom u 7, 9, 10, 11.30 i 18 sati

Mogućnost za sv. ispovijed:
• radnim danom: 7.00 -11.00; 17.30 - 18.30
• nedjeljom: 7.00 - 12.00; 17.30 - 18.30


LJETNO RAČUNANJE VREMENA

Svete mise:

• radnim danom u 7, 9 i 19 sati
• nedjeljom u 7, 9, 10, 11.30 i 19 sati

Mogućnost za sv. ispovijed:
• radnim danom: 7.00 -11.00; 18.30 - 19.30
• nedjeljom: 7.00 - 12.00; 18.30 - 19.30


Bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca nalazi se na Kaptolu 28 i služit će kao privremeni prostor za liturgijska slavlja budući da je Zagrebačka katedrala zatvorena zbog štete nastale u potresima 2020. godine.

Osim slavljenja svetih misa i mogućnosti za ispovijed, u Bogoslužnom prostoru izložene su relikvije bl. Alojzija Stepinca, kako bi vjernici mogli i dalje štovati našega Blaženika, čiji su grob u zagrebačkoj Prvostolnici uvijek rado posjećivali i kod njega molili zagovor bl. Stepinca.


Prvo euharistijsko slavlje održano u Bogoslužnom prostoru bila je Misa Večere Gospodnje na Veliki četvrtak 2022. godine, a predvodio ju je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji s pomoćnim biskupima mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorski, kanonicima Prvostolnog kaptola zagrebačkog i ostalim svećenicima. Na istom mjestu kardinal Bozanić predvodio je i ostale liturgijske obrede i slavlja Vazmenog trodnevlja te svečano euharistijsko slavlje na Nedjelju Uskrsnuća Gospodnjega.
 
Na Veliki petak biskup Ivan Šaško u homiliji je, govoreći o Bogoslužnom prostoru, rekao sljedeće: "Večeras su prostori crkava ogoljeli, razodjeveni. Tu sliku jednostavnosti vidimo osobito u ovome našem liturgijskom prostoru. Dok čeznemo za ljepotom koja nas je uzdizala, dobro je doprijeti do bitnoga, do onoga bez čega ne možemo. To je naše iskustvo proteklih dviju godina. Osjećamo nedostatke, osjećamo i suvišnosti, ali osjećamo da ne možemo bez Gospodina, bez njegove prisutnosti, bez blizine i dodira Majke koja je uvijek spremna primiti nas u bolima i zaogrnuti platnom, da bismo se ponovno rodili. Ovo vrijeme koje živimo u raznim oskudnostima nakon potresa, vrijeme je 'rađanja' i obnove života.

Kada se čini da ničega nema i da ništa nemamo, s nama je Majka Marija, braća i sestre s kojima smo Crkva i oni kojima je potrebna Kristova prisutnost. Zato smo u ovaj prostor unijeli upravo dragocjene znakove Božje utjehe i brižnosti. To su dijelovi koji nas povezuju s našom prvostolnicom; dijelovi koji i nama pomažu da svoje korake vjere lakše utisnemo u isti hod; dijelovi koji povezuju i rastu poput novih pupoljaka na istome nadbiskupijskom stablu."

Cijela homilija nalazi se na poveznici.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: