HR

Nadbiskup

1376. - 1378.

Kako je poslije smrti biskupa Stjepana zagrebačka Crkva ostala prazna, papa Grgur XI. premjestio je Demetrija, biskupa Transilvanije, na stolicu zagrebačkih biskupa. Demetrij je rođen u Vaskutu, nedaleko od Sombora. Bio je srijemski biskup od 1364. do 1368., a od 1368. do 1376. erdeljski biskup. Na zagrebačkoj biskupskoj stolici naslijedio je, dakle, Stjepana, čije je protivnike odriješio od kazne izopćenja.

Biskupa je zamjenjivao procurator arhiđakon Jakob. Demetrij je kao kraljev kancelar morao biti barem povremeno uz kralja na dvoru i na putovanjima. Demetrij se brinuo za život u svojoj Zagrebačkoj biskupiji. U Zagrebu se održavala 8. studenoga 1377. „sveta sinoda“ , doduše u odsutnosti biskupovoj. Naime, biskupa je zastupao „glavni zamjenik“ u duhovnim poslovima i sudac posebno određen za ovu sinodu.

Demetrij se kao zagrebački biskup posljednji put spominje 26. lipnja 1378. Papa Urban VI. imenovao ga je na početku svoje službe, kardinalom.  U najnovije vrijeme Smiljana Rendić svrstava Demetrija na prvo mjesto u nizu „kardinala iz zagrebačke Crkve“, što je najispravnije. Kardinal Demetrij umro je 1386. godine u časti ostrogonskoga nadbiskupa.

Objavljen je njegov grb: križ u krugu u ptičjem krilu koje se diže iz ptičje noge. Motiv je sličan nizu grbova ogranaka porodice Kanižaj, ali među njima nijedan nema križ upisan na krilu. Porijeklo biskupa Demetrija dosad nije bilo dovedeno u vezu s Kanižajima, a vjerojatno ta veza nije ni postojala.

Izvor: Dobronić, L. (1995) Demitrij I. U: F. Mirošević, ur. Zagrebački biskupi i nadbiskupi. Zagreb: Školska knjiga, str. 137-139.
Ispišite stranicu: