HR

Nadbiskup

1394. – 1397.

U našoj historiografiji o biskupu Ivanu Šipuškom vlada najveća zbrka. Ili se za njega pogrešno tvrdi da je pripadao velikaškoj obitelji Gorjanski, ili se jednostavno niječe njegovo postojanje. O njegovu porijeklu se može, prema predikatu „de Scepus“, ustvrditi da je potjecao iz današnje Spiške Kaptolske, gradića u sjevernoj Slovačkoj. Papa Bonifacije IX. imenovao je 1390. Ivana, sina Jakova Šipuškoga, svećenika transilvanske biskupije prepoštom po vlastitom izboru prepoziture. Ne zna se koju je Ivan prepozituru odabrao. Njegov brat Ladislav bio je varnski biskup, gubernator opatije sv. Marije u Šipušu i namjesnik svog brata u upravi Zagrebačke  biskupije.

Biskup Ivan bio je vrlo obrazovan čovjek. Bio je doktor kanonskog prava, a na dvoru kralja Žigmunda obnašao je službu tajnika kraljeve kancelarije. Kralj je u nj imao veliko povjerenje i povjeravao mu delikatne zadatke. On je na poznatom saboru u Ninu 1396., po kraljevoj odredbi predsjedao saborom zajedno s Nikolom i Ivanom Gorjanskim. Ivan Šipuški, za razliku od svog prethodnika, bio je u dobrim odnosima s Kaptolom. Najpoznatiji je u povjesnici Ivan Šipuški ostao po nemilim zbivanjima, zapravo po ratu između Kaptola i Griča.

U tome je bio jedan od glavnih sudionika. On je tek stupivši na biskupsku stolicu izazvao revolt građana ponovno tražeći onu desetinsku šesnaestinu. Poslije odlaska sa zagrebačke biskupsske stolice Ivan Šipuški se potpuno priklonio Ladislavu Napuljskom. Ivana Šipuškog je papa Bonifacije 28. ožujka 1401. imenovao kaločkim nadbiskupom. Umro je prije 1415. godine, kad je novim napuljskim nadbiskupom postao Jakov Rossi.

Izvor: Lukinović, A. (1995) Ivan Šipuški. U: F. Mirošević, ur. Zagrebački biskupi i nadbiskupi. Zagreb: Školska knjiga, str. 155-161.
Ispišite stranicu: