HR

Aktualnosti

Objavljeno: 19.09.2019.

Mons. Jorge Carlos Patron Wong susreo se s bogoslovima prve godine Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa




Mons. Jorge Carlos Patron Wong, tajnik Kongregacije za kler zadužen za sjemeništa posjetio je u četvrtak 19. rujna 2019. godine Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu.



Mons. Patron Wong, koji sudjeluje na Drugoj europskoj konferenciji Formacija i prevencija – Moć kao služenje u organizaciji Hrvatskog katoličkog sveučilišta, predvodio je jutarnju svetu misu u zajedništvu s zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, rektorom Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Anđelkom Košćakom, vikarom za pastoral preč. Markom Kovačom te odgojiteljima i duhovnikom u Bogosloviji. Na početku mise mons. Patron Wong naglasio je da misu prikazuje za sve svećenike širom svijeta te duhovna zvanja.
  
Na početku svoje homilije na talijanskom jeziku koju je simultano prevodio duhovnik vlč. Andrija Miličević mons. Patron Wong izrazio je radost i zadovoljstvo posjetom najvećoj bogosloviji u Hrvatskoj s tako bogatom tradicijom te naročito prilikom za susret s mladim bogoslovima i njihovim odgojiteljima.
 

             
Vatikanski prelat osvrnuo se u homiliji na post-sinodalnu apostolsku pobudnicu pape Franje „Christus vivit“ u kojoj Sveti Otac na tragu Pavlove upute Timoteju „nitko neka ne prezire tvoje mladosti” (1 Tim 4,12) snažno progovara mladima današnjice da je upravo njihova mladost vrijeme u kojem Krist živi te ih želi susresti. „Ovo je najvažnije razdoblje vašeg života jer imate priliku upoznati Krista koji živi u vama od sakramenta svetog krštenja“, rekao je Propovijednik.



Patron Wong. Govoreći o novom razdoblju života koje su upravo započeli prelat Patron Wong naglasio je da je život u bogosloviji osluškivanje Kristovih riječi. „Osluškujete Kristov glas u vama, a Duh Sveti će vam pomoći da mu odgovorite. Zato ste ovdje dragi bogoslovi! Nemojte se bojati pred novostima koje ćete susresti u ovoj fazi života“, rekao je vatikanski Prelat.
 
        
     
Papa Franjo, nastavio je u svojoj homiliji mons. Patron Wong, opisuje dobrog svećenika kao Kristovog učenika i misionara. „To je naš poziv. Pitajte se svaki dan u ispitu savjesti jeste li taj dan živjeli kao Isusovi učenici i jeste li ga svjedočili drugima kao misionari. U tome se nikad ne smijemo umoriti“, zaključio je Tajnik Kongregacije za kler zadužen za sjemeništa.


              
Nakon jutarnje svete mise na kojoj su sudjelovali samo bogoslovi koji započinju prvu godinu formacije u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu uslijedio je zajednički doručak te susret s devetnaestoricom novih bogoslova od kojih su jedanaest iz Zagrebačke nadbiskupije, po dvojica iz Varaždinske i Sisačke biskupije te četvorica iz Požeške biskupije.


 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije 
Ispišite stranicu: