HR

Aktualnosti

Objavljeno: 27.12.2019.

Kardinal Bozanić u radijskoj emisiju „Živjeti put nade" uputio božićnu poruku vjernicima izvan Republike Hrvatske

 - Božić je blagdan Božje blizine čovjeku. (…) Bog je došao ne samo za vjernike, nego za svakoga čovjeka. Čovjek koji prihvati Boga i koji je blizu Bogu, on je odjednom bliži čovjeku jer ako se otvorimo Bogu postajemo bliži jedni drugima i najbliži sebi samima. A čovjek je najispunjeniji kada se preda Bogu i kada dozvoli da Bog dođe k njemu te Mu otvori svoje srce i dušu – poručio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u prigodnoj božićnoj poruci hrvatskim katoličkim vjernicima izvan Republike Hrvatske, sudjelujući u božićnoj radijskoj emisiji Živjeti put nade urednice i voditeljice Jasminke Perić u sklopu programa Hrvatske radiotelevizije za Hrvate izvan Republike Hrvatske.



U emisiji se zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić prisjetio susreta s iseljenim Hrvatima diljem svijeta, od europskih zemalja pa do Austrije, Sjeverne i Južne Amerike. Osobito se osvrnuo na nedavan pohod hrvatskim katoličkim misijama u Švicarskoj i Njemačkoj, istaknuvši zajedništvo svećenika i vjernicima zajedništvo s domovinom Hrvatskom i brigu oko očuvanja vjerskoga i nacionalnoga identiteta. - Kardinal Stepinac je na znakovit i čudesan način objedinio čitav hrvatski narod i u domovini, ali i u inozemstvu. On je znak našega jedinstva i povezivanja. Postao je znak našega nacionalnog zajedništva, a to je postao jer je želio očuvati povezanost čovjeka s Bogom. On je onaj koji nije branio sebe nego Božja prava, a kada čovjek brani Božja prava tada brani i čovjeka – rekao je Kardinal, naglasivši posebnu ulogu hrvatskoga blaženika koju ima za Hrvate diljem svijeta.

Kardinal se osvrnuo i na problem iseljavanja mladih i cijelih obitelji iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. - Ja bih tu napravio razliku između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Hrvatska je dio Europske unije i iseljavanje je normalan proces kojega su prošle tranzicijske zemlje. Potrebno je današnju situaciju gledati otvorenim očima, ali ne dramatizirati jer je ovdje još uvijek prisutan mentalitet koji je izrastao iz komunističkog režima i toga se nećemo tako brzo osloboditi. Mi puno govorimo o privatizaciji koja ne bi niti bila da prije toga nije bila nacionalizacija. Ja vjerujem da su upravo mladi oni koji će donijeti promjene i nove odnose u društvu – kazao je nadbiskup zagrebački kardinal Bozanić. Govoreći o najvažnijim događajima u Zagrebačkoj nadbiskupiji proteklih godina, referirao se i na plodove koje donosi postojanje Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta u Zagrebu, Drugu sinodu Zagrebačke nadbiskupije te nadolazeći Susret hrvatske katoličke mladeži.



Cijeli razgovor sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Bozanićem u radijskoj emisiji Živjeti put nade (od 10:25 do 27:25) možete poslušati na sljedećoj poveznici:bit.ly/2t65uS3. Kardinalov televizijski intervju moći ćete pogledati u emisiji Globalna Hrvatska u subotu 28. prosinca na HTV 4.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: