HR

Aktualnosti

Objavljeno: 21.01.2020.

Ekumensko slavlje u grkokatoličkoj konkatedrali Sv. Ćirila i Metoda

U sklopu Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana u ponedjeljak 20. siječnja u konkatedrali Sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu služena je Večernja na kojoj su se uz domaće vjernike okupili i vjernici drugih kršćanskih Crkava i zajednica.



Večernju su služili o. Danijel Hranilović, zagrebački župnik i eparhijski ekonom i o. Livio Marijan, đakon i eparhijski kancelar. Pjevali su bogoslovi Grkokatoličkog sjemeništa. Uz domaćine mons. Milana Stipića, apostolskog administratora Križevačke eparhije, o. dr. Roberta Rapljenovića, rektora Grkokatoličkog sjemeništa i o. Ivana Radeljaka, ravnatelja eparhijskog Caritasa, u molitvi su sudjelovali mons. Marijan Franjčić, predsjednik Povjerenstva za ekumenizam Zagrebačke nadbiskupije, o. dr. Jure Zečević, OCD, tajnik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog i tajnik nadbiskupijskog povjerenstva za ekumenizam, te pravoslavni svećenik Carigradskog patrijarhata o. Milan Radulović.



Na kraju Večernje, mons. Stipić naglasio je da su kršćani darom krštenja primili veliki dar, ali da svaki kršćanin i dalje ostaje grešan čovjek koji i dalje nosi svoju palu narav. "I kršćanske Crkve i zajednice, premda sazdane od Boga i božanskoga podrijetla, sačinjene su i od svetih i od grešnih ljudi. Zato je povijest kršćanstva i međusobnih odnosa među kršćanima ujedno i sveta, ali i grešna povijest, povijest nerazumijevanja, podjela pa i sukoba. I to je naša stvarnost, stvarnost koju baštinimo, za koju možda mi danas nismo ni krivi, ali stvarnost s kojom živimo", rekao je mons. Stipić.

Mons. Stipić istaknuo je da svako pokoljenje pozvano upravo tu stvarnost sagledati u svjetlu Evanđelja i Kristove zapovijedi ljubavi, u perspektivi bogoljublja i čovjekoljublja. "Kao kršćani, drugog puta do li praštanja, ljubavi i mira nemamo. I za drugo nećemo ni odgovarati pred Gospodom nego za to koliko smo mi, u svom vremenu i prostoru bili vjerni Kristovu zakonu ljubavi po pitanju jedinstva Njegove Crkve. Pozvani smo na međusobno iskazivanje ‘nesvakidašnjeg čovjekoljublja’, kako stoji u geslu ovogodišnje Osmine. Zato smo uvijek potrebni prvenstveno molitve. Ono što je nama ljudskim snagama nemoguće, Božjem Duhu je moguće. I zbog toga se sabiremo na zajedničku molitvu”, rekao je mons. Stipić.

„Što budemo svi skupa sličniji Kristu i vjerniji Evanđelju, to ćemo biti bliži jedni drugima i jedinstvu Crkve. Neka nam u tome pomogne i večerašnja molitva, zagovor sv. Ćirila i Metoda, velikih slavenskih apostola, sv. Maksima Ispovjednika, duhovnog oca i sveca Istoka i Zapada, čiji spomen smo ovom Večernjom proslavili, i svih svetih”, zaključio je mons. Stipić.
 

IKA

Ispišite stranicu: