HR

Aktualnosti

Objavljeno: 12.06.2020.

Proslavljeno Tijelovo diljem Zagrebačke nadbiskupije


U četvrtak 11. lipnja 2020. godine diljem Zagrebačke nadbiskupije euharistijskim slavljima i procesijama s Presvetim Oltarskim Sakramentom proslavljena je svetkovina Tijelova. U nastavku donosimo neke od prikaza.

Župa sv. Jelene Križarice, Zabok:



Svetkovina Tijelova proslavljena je središnjim misnim slavljem kojeg je predvodio župnik Marijan Culjak uz patera Josipa Sremića. U uvodnoj riječi propovijedi pater Sremić je rekao: "Danas slavimo blagdan kruha, kruha koji je postao spas ovome svijetu, Krista koji se pretvorio u kruh za nas. Mi danas kao vjernici ispovijedamo vjeru da Isus na svakoj misi dolazi na ovaj oltar zbog nas, zbog našega spasenja. I uvijek se iznova skriva u ovom komadiću kruha da bi ga primajući u svoje tijelo primili u našu dušu i srce našeg bića da nam On kao živi kruh bude snaga i radost na životnim putevima. Zahvaljujemo Bogu na daru vjere, na takvoj istini za koju živimo. Stoga živimo od te iskrene vjere u Presveto Tijelo i Krv Isusovu kojom hranimo svoju dušu i srca svojih prijatelja. Mi prigibamo svoja koljena i živimo od te vjere i ljubavi kako bismo mogli tada radosna srca drugima svjedočili tu neizmjernu ljubav koju nam je darovao Bog. Možda često nismo svjesni Isusova najvećeg dara, to što nam se nudi u Euharistiji kada postajemo jedno. Ima li većeg čuda na zemlji? Mi Kršćani smo pozvani donositi Isusa ovome svijetu, zato danas mnogi nose Isusa po svojim gradovima i selima diljem Hrvatske u procesiji."

Nakon pričesti, uslijedila je procesija sa Presvetim Oltarskim Sakramentom oko župne crkve gdje su bile pripremljene sjenice. Procesija se sastojala od muškaraca, mladeži, djece, ministranata, žena, nositelja baldahina i vjernika koji su se okupili u velikom broju na slavlje. Oltarski Sakramenat nosio je u sjeni baldahina župnik Marijan Culjak uz patera Josipa Sremića. Sag od ružinih latica ispred baldahina posipali su po cesti djeca. Pri svakoj postavljenoj sjenici župnik je položio izloženi Presveti Oltarski Sakrament na njezin oltarski stol, te održao molitve i čitanja u čast Izloženog. slavlje je završilo s posljednjom postajom u crkvi i blagoslovom, gdje smo molili za našu župu, za naš grad i sve stanovnike u njemu.

Darko Fiket,
župni medijski suradnik

Župa bl. Ivana Merza, Zagreb – Špansko



Svetkovinu Tijelova proslavili su župljani župe bl. Ivana Merza u Zagrebu – Špansko na župnom zemljištu, mjestu izgradnje buduće crkve svečanim euharistijskim slavljem i procesijom ulicama svoje župe. Svečanu misu predvodio je je upravitelj župe vlč. Marko Čolak uz koncelebraciju p. Božidara Nagy-a postulatora za kanonizaciju bl.Ivana Merza i dr. Josipa Beljana.

U svojoj  homiliji župnik je  istaknuo: „Postanimo danas kruh za druge jer time ništa ne gubimo, naprotiv-time dobivamo. Kao što pšenično zrno umirući dobiva svoje pravo određenje: postaje klas, bogat novim zrnima, tako ćemo i mi svojim samodarivanjem doživjeti vlastito ispunjenje, vlastito ostvarenje koje rađa radošću, unutarnjim mirom i predokusom punine života u i sa  Kristom.“ Nakon mise župljani su  se procesiji s Presvetim Oltarskim Sakramentom uputili ulicama Župe časteći i slaveći Krista živoga i svjedočeći svoju vjeru i svoje predanje Kristu. Uz zajedničku molitvu i pjevanje euharistijskih pjesama procesija se zaustavila na četiri postaje. Svatko je nosio svoje molitve i čežnje, a svima je bila jedna zajednička, molitva za izgradnju župne crkve.

Sanda Dinarina Mladić,
župna medijska suradnica
Župa sv. Petra ap., Zaprešić



Na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo, 11. lipnja zaprešićki dekan i upravitelj župe sv. Petra apostola preč. Ivan Frkonja predvodio je euharistijsko slavlje u crkvi sv. Ivana Krstitelja. Koncelebrirali su rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković, župnik vikar Krunoslav Kolar, prof. Ilija Čabraja, a u asistenciji  su bili bio trajni đakon Ilija Nikolić i bogoslov Dominik Blažun.

Uvodeći u misno slavlje preč. Frkonja je rekao kako ovom posebnom svetkovinom katolici slave otajstvo Božje nazočnosti u Euharistiji, a održavaju se poznate tijelovske procesije. Kazao je kako ovom svetkovinom spominjemo se ustanovljenja Euharistije na Veliki četvrtak, pričesti, sakramenta tijela i krvi Kristove, kao uspomenu na Posljednju večeru. U homiliji župnik Frkonja je progovorio o vjernicima koji redovito dolaze na sv. Misu koji sigurno imaju jedan drugačiji pogled na svijet od onih koji ne idu redovito na sv. Misu. Uspoređujući savjest vjernika koji dopuštaju da im euharistija pomaže u oblikovanju vlastite savjesti za razliku od onih koji ne prakticiraju redovito nedjeljne euharistijske susrete čija je savjest često zakržljala.



Podsjetio je kako Drugi vatikanski koncil uči kako je Euharistija, sv. Misa izvor i uvir jednog kršćanskog života. Župnik Frkonja rekao je da kao svećenik u sakramentu pomirenja pita samo jednu stvar: Ideš li redovito na sv. Misu? Pojasnio je ako je čovjek vjernik u ovome redovit, sve ostalo doći će na svoje mjesto. No, ako čovjek ne susreće Isusa u Euharistiji, sve ostale stvari neće uspjeti riješiti. U nastavku svoje homilije upitao se zašto: Zato jer ono što se u Misi događa ne može se dogoditi nigdje drugdje. Nema drugog izvora i uvira. Na kraju svoje propovijedi župnik Frkonja pozvao je nazočne vjernika da u Euharistijskim slavljima sudjeluju u punini. Upozorio je na jednu veliku zabludu kako se neki vjernici pričešćuju samo za blagdane. Pričest nije rezervirana samo za blagdane, Isus nam se daruje u svakoj sv. Misi.

Nakon euharistijskog slavlja velika tijelovska procesija u Zaprešiću krenula je ulicom kardinala Alojzija Stepinca s baldehinom i Oltarskim Sakramentom uputila se do župne crkve sv. Petra ap. gdje je uz molitvu podijeljen blagoslov sa Presvetim. U svečanoj procesiji sudjelovali su KUD Josip Ban Jelačić, DVD Zaprešić, Kuburaško društvo, Lovačko društvo „Zaprešić“, Puhački orkestar – Zaprešić, članovi Udruge Hrvatski dragovoljac Domovinskog rata iz Zaprešića. Svi su se oni izmjenjivali u nošenju baldehina. Na misnom slavlju i u procesijskom hodu pjevao je mješoviti župni zbor Sv. Cecilije i zbor mladih Stijene pod vodstvom orguljaša Hrvoja Banaja i bogoslova  Lea Langa.

Ilija Nikolić,
župni medijski suradnik
 
Župa sv. Nikole biskupa, Bistra



U četvrtak, 11. lipnja ove godine, vjernici župe sv. Nikole biskupa u Bistri svečano su proslavili svetkovinu Presvetoga Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo. Kroz par dana trajale su pripreme za ovaj svečani dan; Pastoralni vijećnici i suradnici pripremali su i okitili euharistijske sjenice, sakristanke uredile crkvu, a zbor Mladih Note Ljubavi uvježbavao pjesme kako bi što svečanije dočekali ovaj veliki blagdan. U 18 sati započela je svečana sveta Misa koju je predvodio prečasni Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati u koncelebraciji s domaćim župnikom velečasnim Tomislavom Kraljem.



U svoj je homiliji istaknuo važnost da mi vjernici prihvatimo i živimo Euharistiju u ljubavi zajedništva, preko kruha i vina koje je Isus na Veliki četvrtak pretvorio u sakrament trajne prisutnosti svoga Tijela i Krvi i dao nam hranu potrebnu za život vječni. Time mi ulazimo s Njim u život ljubavi koja nas vodi sve do njenog izvora. Ljepoti slavlja pridonijeli su ministranti i čitači te članovi KUD- a Bistra u svojim prekrasnim nošnjama, a svojim sviranjem i pjevanjem priključili su se Zboru mladih i Župnome zboru.



Već tradicionalno ovim slavljima nazočili su i članovi Bistranskih udruga: NK Bistra, Vinogradari, Lovci i Vatrogasci u svojim uniformama očitujući tako svoje zajedništvo u životu župe na slavu Božju.. Već na klanjanju koje predhodilo svetoj misi okupio se veliki broj župljana svih dobi, a napose mladih i djece koja su kasnije  pred Euharistijskim Gospodinom sipala  latice cvijeća u svečanoj procesiji ulicama župe od kapele sv. Roka prema kapelici sv. Stjepana. Uz pjesmu i molitvu župljani su zahvaljivali Gospodinu za milosti koje svakodnevno primamo i za zahvalu što su nam u potresu i pandemiji koja nas je snašla sačuvani životi i zdravlje. Po završetku euharistijskoga slavlja i tijelovske procesije, uslijedio je prigodno druženje koje su pripremili Pastoralni vijećnici.

                                                                                                  
Lovro Borovec, 
župni medijski suradnik

Župa Navještenja Blažene Djevice Marije, Velika Gorica



Na Tijelovo u gradu Velikoj Gorici, svetu misu ispred župne crkve Navještenja BDM predslavio je i nadahnutu propovijed izrekao kapelan ove župe vlč. Toni Potrebić. U propovijedi je naglasio kako je Crkva poput zaručnice. Kao što dvoje mladih iz ljubavi ulazi u sakramentalni brak tako se nama Bog u euharistji darovao iz ljubavi. Koncelebrirali su svi velikogorički župnici - vlč. Dragutin Kujavec. župnik župe sv. Petra i Pavla, vlč. Luka Brešić, župnik župe bl. Alojzija Stepinca i župnik župe Navještenja BDM Norbert Ivan Koprivec uz asistenciju bogoslova župe Mateja Zakanya.





Nakon mise vjernici su se, svjedočeći vjeru, u procesiji uputili do kapelice svetog Lovre u središtu starog gradskog centra, a zatim preko Trga Stjepana Radića do župne crkve sv. Petra i Pavla gdje je ovogodišnja Tijelovska procesija za euharistijskim Isusom završila. Uz brojne vjernike u procesiji su sudjelovali ministranti župe Navještenja te puhački orkestar velikogoričkih vatrogasaca.




 

Snježana Kirinić Grubić,
župna medijska suradnica

 

 



Ispišite stranicu: