HR

Aktualnosti

Objavljeno: 12.10.2021.

Proslavljen župni blagdan u župi sv. Ivana XXIII. u Dubravi



Središnje slavlje blagdana sv. Ivana XXIII., pape, u zagrebačkoj Dubravi u ponedjeljak 11. listopada predvodio je generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije doc. dr. Krunoslav Novak u zajedništvu s više svećenika Remetskog dekanata.

U homiliji je, govoreći o sv. Ivanu XXIII. kojega su suvremenici zvali Papa Dobri, vlč. Novak podsjetio na riječi jednog američkog komentatora samo par dana nakon smrti dobrog Pape: "Moderno je čudo da je jedna osoba uspjela prevladati sve prepreke klase, kaste, boje kože i rase kako bi dotakla srca svih naroda. Ništa se slično nikada prije nije dogodilo, barem u moderno doba", citirao je Waltera Lippmana i nastavio: "Činjenica da su ljudi uzvratili ljubav pokazuje da neprijateljstva i neslaganje u ljudskom rodu ne predstavljaju cjelovitu stvarnost stanja u kojem se čovječanstvo nalazi. Znamo da čudo koje je učinio papa Ivan neće promijeniti svijet, nećemo odjednom postati novi ljudi, ali univerzalni odjek koji je pobudio papa Ivan pokazuje da, bez obzira koliko čovjek bio sklon zlu, u njemu ostaje raspoloživost za dobrotu. Zato nikada ne smijemo gubiti nadu da će svijet postati bolji."



"‘Biti dobar, uvijek, sa svima’, kao misao vodilja svetog Ivana XXIII., pape, nadahnuta evanđeoskim pozivom na ljubav za Boga i bližnjega toliko je aktualna i u naše vrijeme", upozorio je propovjednik i iz načina života svetoga pape iščitao shvaćanje dobrote: "Biti dobar znači zaboraviti sebe kako bi mislili na druge, to znači uvijek oprostiti, misleći da je ljudska slabost veća od zla. Dobar je čovjek onaj koji ima samilosti prema slabostima drugih. Biti dobar znači zatvoriti oči pred nezahvalnošću i davati čak i kad ne primamo, smiješeći se onima koji ne razumiju ili ne cijene našu velikodušnost. Plod ljudske dobrote je i spremnost na žrtvu za druge, nastojeći staviti u drugi plan vlastitu patnju i poteškoću."



Na kraju homilije vlč. Novak spomenuo je i riječi Ivana XXIII. upućene Rimljanima u predvečerje otvaranja Drugoga vatikanskog sabora, 11. listopada 1962. godine: "Kad se vratite doma, pomilujte svoju djecu i recite im: "Ovo vas papa miluje… Imajte riječ ohrabrenja za one koji trpe! Recite im da je papa s njima…" Sveti Ivane XXIII., koji si očinskom ljubavlju potaknuo roditelje da pomiluju svoju djecu, tako si dirnuo svijet i podsjetio si nas da su nam ruke darovane ne da bismo udarali, nego da bismo grlili i brisali suze. Moli za nas, da se ne ograničimo na oplakivanje mraka, nego da upalimo svjetlo, donoseći posvuda Isusa i moleći uvijek Mariju."

IKA
Ispišite stranicu: