HR

Aktualnosti

Objavljeno: 23.05.2023.

Misa zahvalnica maturanata Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu



Svečanim euharistijskim slavljem u crkvi Svete Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu u ponedjeljak, 22. svibnja ove godine, maturanti NKG-a generacije 2022./23. zahvalili su Gospodinu na srednjoškolskom obrazovnom hodu kojeg su kroz protekle četiri godine činili na zagrebačkoj Šalati, gdje je smještena Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti. Roditelji, braća i sestre, djedovi i bake, rodbina i prijatelji šalatskih maturanata te profesorski gremij Gimnazije predvođen ravnateljicom Ljubom Duvnjak zahvalio je Gospodinu na milosti darivanja znanja i odgoja u vjeri i mudrosti budućih studenata koji će nakon mature stupiti na željene fakultete u gradu Zagrebu i ostalim učilištima diljem domovine i inozemstva.

Kao i prošlih godina, i ova generacija maturanata morala je svoj „maturitas“ obilježiti izvan šalatskog kompleksa koji je stradao u potresima iz ožujka i prosinca 2020. godine te nastavlja, zajedno sa sjemenišnom crkvom Srca Isusova, opsežne zahvate obnove i rekonstrukcije.

Misno slavlje predvodio je salezijanac don Mihovil Kurkut SDB, glavni urednik i direktor nakladničke kuće „Salesiana“ u Zagrebu, a u koncelebraciji je sudjelovao školski duhovnik vlč. Luka Premelč, koji ujedno vrši i službu duhovnika u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu. Na slavlju je prisustvovao i novi predsjednik školskog odbora Gimnazije preč. mr. Ivan Lukić. Ljepoti i dostojanstvu misnog slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim posluživanjem kod oltara te Mješoviti zbor Nadbiskupske klasične gimnazije svojom pjesmom, pod vodstvom prof. Ankice Juričić i orguljaškom pratnjom bogoslova V. godine Vedrana Jakića, negdašnjeg učenika Gimnazije.

U svojoj propovijedi don Kurkut je okupljenim maturantima poručio da ne bježe od životnih križeva: „Lako mi je s problemima koji ne diraju moju dušu i srce, ali teško je kada vidimo da je dio tog problema osoba koju volimo, za koju brinemo i do koje nam je stalo. Svi mi želimo kroz život proći što bolje, ali sposobnost suočavanja sa životnim križevima je ono što nam je potrebno“, naglasio je propovjednik.

Zaključujući svoje promišljanje o životnim kušnjama i krizama koje će se sigurno pojaviti tijekom fakultetskih dana ohrabrio je maturante da uvijek postoji neko rješenje i da „bez obzira na sve životne padove budite svjesni da niste sami, jer ima netko kome je stalo do vas i tko će vam dati snage da se svaki puta vratite još jači, a to je Isus Krist. On vam govori – nisi sam, Ja sam s tobom!“
 
Po završetku dojmljive propovijedi maturanti su na oltar prinijeli hostije, vino, vodu, kalež, Bibliju, križ i maturantsku sliku želeći na simboličan način predati Bogu sve ono čime ih je On obogaćivao kroz protekle četiri godine obilježene mnogim izazovima. Na koncu misnog slavlja riječi zahvale uputio je maturant godine NKG-a Dominik Palić te generalni duktor Sjemeništa Fran Kuharić ispreplićući, svaki iz svoga kuta gledišta, prijeđeni hod sa željom blagoslovljene budućnosti koja očekuje 92 maturanta ove drevne ustanove Zagrebačke nadbiskupije.

Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu
 








Ispišite stranicu: