HR

Aktualnosti

Objavljeno: 23.09.2023.

Predstavljena brošura „Župna crkva sv. Nikole biskupa u Krapini“

Prigodnim programom u Župi sv. Nikole biskupa u Krapini obilježena je 120. obljetnica izgradnje i posvete župne crkve. Župnoj proslavi pridodano je i slavlje jubileja od 830 godina od prvog sačuvanog pisanog spomena, kojeg slavi grad Krapina. 

U petak 22. rujna nakon misnog slavlja održao se koncert dvaju dječjih zborova: „Krijes“ iz Samobora i „Isusovi anđeli“ iz Krapine. Drugi dan programa, u subotu 23. rujna u župnoj crkvi održana je promocija prigodne brošure koju su predstavili krapinski župnik, inicijator i organizator proslave vlč. Davor Štuljan te recenzent, povjesničar i pisac povijesnih članaka i knjiga vlč. mr. sc. Anđelko Košćak, ujedno i biskupski vikar za kler Varaždinske biskupije.



Svoj osvrt na brošuru na zanimljiv način iznio je župnik Davor Štuljan interpretirajući pojedine događaje iz kratke povijesti Župe. Istaknuo je kako je u početku bila ideja da se napravi malena brošura, no nizale su se ideje koje su se proširivale novim naslovima, fotografijama, a zatim i formatom.
"Ova brošura sadrži bogatu povijest Krapine, župne crkve od njezine izgradnje, posvete, obnove pa sve do današnjih dana. Potrudili smo se napisati životopise svih svećenika koji su obnašali službu u ovoj župi. Opisano je djelovanje družbe Milosrdnih sestara Svetog Križa koje će iduće godine proslaviti 75. godišnjicu dolaska u Krapinu."

Župnik je zahvalio svima koji su utkali dio sebe u stvaranje ove brošure: Zdravku Hršaku, Edi Zajecu, lektorici Vlatki Bišćan, recenzentu vlč. Anđelku Košćaku, gradonačelniku Krapine Zoranu Greguroviću te svima koji su izdvojili svoje slobodno vrijeme da bi ova knjižica ugledala svjetlo dana.
U župnoj spomenici o slavlju prigodom blagoslova župne crkve u Krapini 1903. godine stoji tekst vlč. dr. Vjekoslava Homotarića, župnika tuheljskog: „Vjekovi su minuli da nije Krapina vidjela slavlja kakvo je doživjela zadnjih dana mjeseca rujna ove godine (1903.) kada joj je posvećena župna crkva."



Nakon župnikova osvrta prisutnima se obratio recenzent vlč. mr. sc. Anđelko Košćak: "Nije mali izazov dati se na pisanje povijesti jedne tako stare i toliko osporavane ustanove kao što je Crkva. Ovo je veliki Božji dar svim župljanima ovdje i drugdje, a čitanje je lijep čin i doživljaj za sve ljubitelje povijesti kako u pripremi, a još više za sve vas nakon što je brošura izašla iz tiska u ovom obliku i sa svim sadržajima i slikama. Pritom je važno istaknuti da nije riječ samo o crkvenoj povijesti, nego i o općoj povijesti grada Krapine pa stoga vrijednost ove brošure prelazi okvire crkvene povijesti. Knjižni blok je skladno uređen. Tekstualne zapise prate fotografije koje brošuru čine pristupačnijom za čitanje, a također omogućavaju jednostavniji put u prošlost. Crkva nije samoj sebi svrha, bez obzira na njezinu umjetničku vrijednost, to je mjesto molitve i slavljenja Boga, a to znači života i ljubavi, jer to Bog jest."

Uz Župu Krapina suizdavač brošure je Grad Krapina, a prigodnim riječima obratili su se Zoran Gregurović, gradonačelnik Krapine i saborski zastupnik te pastoralni vijećnik župe Krapina.
U glazbenom programu nastupili su članovi Muškog vokalnog ansambla Krapina, Andrea Vidović, Gordana Ivanjek Tušek, Jurica Vugrek i pjesnikinja Marija Hlebec.



Središnje euharistijsko slavlje povodom 120. obljetnice posvete župne crkve proslavljeno je u nedjelju 24. rujna, a predslavio ga je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački. 
Darko Fiket, župni medijski suradnik
Foto: Ivan Benc

Ispišite stranicu: