HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.10.2023.

Slavljena misa u povodu 66. godišnjice preminuća službenice Božje Marice Stanković

U povodu 66. obljetnice preminuća službenice Božje Marice Stanković, u nedjelju 8. listopada 2023., u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na zagrebačkom Kaptolu, euharistiju je predslavio župnik Župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Vinagori vlč. Dragutin Gereci.

 
Misu su suslavili postulator kauze za proglašenje blaženom službenice Božje Marice Stanković o. Vinko Mamić, OCD, bivši postulatori o. Marko Matić, SI, i župnik Župe sv. Dominika u Konjščini i upravitelj Župe Blažene Djevice Marije Snježne u Belcu vlč. Milan Pušec, te župnik Župe Isusovog uskrsnuća u Sesvetskom Kraljevcu u Zagrebu vlč. Mirko Matasović.

U homiliji je vlč. Gereci povezao Isusovu prispodobu iz Evanđelja po Mateju o zlim vinogradarima, sa životom službenice Božje Marice Stanković koji je obilovao dobrim plodovima za nebo. Istaknuo je da "sinovi Izraelovi nisu bili ništa bolji od svojih očeva jer su odbacivali pravednike i proroke svoga vremena. Zbog toga će izraelski narod izgubiti privilegiju, „izabranog naroda“."

Upitao je: "Jesmo li mi danas bolji od svojih očeva, djedova i pradjedova koji su bili suvremenici službenice Božje Marice Stanković kada je hrabro branila uhićenog nadbiskupa Alojzija Stepinca, danas blaženog – sutra svetog, jesu li stali uz nju, bismo li mi danas stali uz nju i podržali ju?"

Vlč. Gereci podsjetio je "da je službenica Božja Marica Stanković zajedno sa suoptuženicama Suradnicama Krista Kralja na suđenju odbacila sve političke optužbe i hrabro svjedočila svoju vjeru i odanost Kristu i Crkvi… nisu joj dali do kraja izreći svoju obranu pa je završila riječima: „Kad ne mogu sve izreći što želim, završavam s parolama kojima sam služila cijeli život: ‚Živio Krist Kralj, živio Sveti Otac Papa, živjela Katolička Crkva, živjela kršćanska Europa.‘“ A kad im je osuda bila izrečena i obrazložena, one su ponosno zapjevale: Krist pobjeđuje, Krist kraljuje, Krist vlada!"

Okupljenima je poručio da budu svjesni da su samo najamnicida im je Gospodin iznajmio sve što jesu i što posjeduju, pa i svijet u kojem žive. "Budimo dobri vinogradari u vinogradu svoga života, da možemo čuti riječi gospodara kada dođe na koncu i našeg zemaljskog života: „Valjaš slugo dobri i vjerni, u malome si bio vrijedan, nad velikim ću te postaviti, uđi u radost Gospodara svoga!“

Vlč. Gereci homiliju je završio citatom Marice Stanković: "Ja volim Hrvatsku, volim je do krvi i suza, ali više me obuzimaju pitanja koja nisu od ovoga svijeta! I moja najveća bol bila je u odricanju nevidljivoga, u bježanju vrhunaravnoga, u prividnom gubitku vječnoga. Da, prividnom! Jer Bog ne može ostaviti onoga, tko ga ljubi. Pa nije ostavio ni Tebe ni mene! A neće ostaviti ni Hrvatske! Rađa se nova Hrvatska! Hoćemo li vidjeti njezin lik Ti i ja, ne znam! Uostalom, svejedno je. Glavno da i naše patnje tomu posluže."

Prije blagoslova, svima je zahvalio postulator o. Vinko Mamić a vjernici su izmolili molitvu za proglašenje blaženom službenice Božje Marice Stanković.

Misno slavlje pjevanjem su uveličali župni zborovi iz župa Konjščina i Belec.



Uz članice Svjetovnog instituta Suradnice Krista Kralja, misi su nazočili i brojni štovatelji sestre Marice i prijatelji ustanove te pripadnici Križarske organizacije, čija je Marica Stanković bila dugogodišnja predsjednica.

Ove godine bit će proslavljena i 85. godišnjica osnutka Svjetovnog instituta Suradnice Krista Kralja koji je utemeljila Marica Stanković te 70. obljetnica crkvenog priznanja ustanove.

IKA/Foto: Vlatka Klašnja
Ispišite stranicu: