HR

Aktualnosti

Objavljeno: 17.03.2024.

​Veliki križni put u Župi Vugrovec

Veliki križni put Župe Vugrovec održan je u nedjelju 17. ožujka. Svake godine na petu korizmenu nedjelju Župa sv. Franje Ksaverskog organizira molitveni hod za križem, a 14 postaja raspoređeno je po brežuljcima i dolinama velikog dijela Župe. Uz župnika Filipa Lucića, ovogodišnju molitvu predvodio je vjeroučitelj Damir Zukan. Stotinjak župljana i gostiju razmatralo je i proživljavalo Gospodnju muku kroz napore nošenja zavjetnog križa i kretanja brdovitom prirodom.

Molitveni hod započeo je u župnoj crkvi, koja se već dugo ne može koristiti, jer još traje njena obnova nakon potresa. Druga postaja bila je u grobljanskoj crkvi sv. Mihalja na brijegu, koja je u skelama, jer također treba biti obnovljena. Put je nastavljen uz i niz brijeg do kapelice u Gorancu. U nastavku križnog puta slijedili su novi usponi do nekadašnje crkve sv. Benedikta te spuštanja do raspela i župne crkve, ispred koje je održana završna molitva i blagoslov sudionika.

Na križnom putu po Župi na svoj način sudjeluju brojni vjernici, među kojima su i oni kojima je takav hod prezahtjevan, ali svoj doprinos daju molitvom i gostoprimstvom organiziranjem okrepe za hodočasnike.

Marko Puškarić
Ispišite stranicu: