HR

Aktualnosti

Objavljeno: 31.10.2014.

Priopćenje s XXIII. sjednice biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine



U četvrtak, 30. listopada 2014. godine, biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine, pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa i metropolite kardinala Josipa Bozanića, održali su svoju 23. redovitu sjednicu u Sisku, u Velikom Kaptolu, sjedištu Sisačke biskupije.

Na početku sjednice sve biskupe Metropolije pozdravio je domaćin, mons. Vlado Košić, sisački biskup. On je istaknuo da živimo u vremenima u kojima se, osobito u Sisku, borimo s poplavama i nezaposlenošću, ali i u vremenima novih nada i mogućnosti na društvenom i crkvenom području.

Kardinal Josip Bozanić izrazio je zadovoljstvo zbog susreta biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine u Sisku, gradu u kojem ponovno oživljena biskupija sv. Kvirina uskoro broji već pet godina postojanja, naglasivši da svaki put u gradu Sisku vidimo i doživimo nešto novo i lijepo.  

Biskupi su u svom bogatom radnom danu najprije analizirali duhovnu pripremu kojom naši vjernici s radošću i u pojačanoj molitvi idu ususret proglašenju svetim bl. Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa i metropolita, našeg suvremenog mučenika za vjeru u Krista i jedinstvo Crkve.

Dogovoreno je da se do sljedeće sjednice pripremi Pismo koje će biskupi uputiti svim vjernicima naše Metropolije.

Glavna tema sjednice bilo je Međubiskupijsko sjemenište i Nadbiskupska klasična gimnazija na Šalati, u Zagrebu. U tu svrhu, na tom dijelu sjednice, bili su pozvani prisustvovati rektor Sjemeništa preč. Domagoj Matošević i ravnatelj Gimnazije dr. Marijan Franjčić, koji su biskupe upoznali sa stanjem u Međubiskupijskom sjemeništu i Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji.

Pad broja sjemeništaraca je zaustavljen i osjeća se blagi porast zvanja, naveo je Rektor, a teškoće s kojima se susreću odgojitelji povezane su s tendencijama vremena koje su sve više prisutne u našem hrvatskom društvu. Ravnatelj je pak istaknuo sve veće zanimanje za upis u Gimnaziju koja želi razvijati svoj identitet i svoju respektabilnu tradiciju.

Biskupi su složni da obje ove crkvene institucije vrše nezamjenjivu ulogu u našoj Crkvi i društvu koje još više žele učvrstiti držeći se zadanih kriterija, za koje su oni odgovorni. Na poseban način žele da se intenziviraju nastojanja oko duhovnih zvanja, koja na prvom mjestu treba pratiti pojačana molitva cijele Crkve.

Dogovoreno je da će se sljedeća sjednica biskupa Zagrebačke metropolije održati u Lepoglavi, 15. prosinca ove 2014. godine, i tom će prigodom biskupi posjetiti prostorije zatočeništva blaženog Alojzija Stepinca.

Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije
Ispišite stranicu: