HR

Aktualnosti

Objavljeno: 23.11.2014.

Tribina „Duhovnost i mladi“ u Španskom



Prva tribina za mlade u ovoj pastoralnoj godini u Župi Blažene Djevice Marije Žalosne u Španskom održana je u četvrtak, 20. studenoga, a temu „Duhovnost i mladi“ približio je mladima vlč. Ivan Grbešić, duhovnik u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati.

Biblija je izravna linija s Bogom

Susret se temeljio na razmišljanju o riječima pape Franje koje je poručio mladima na svetoj misi u Rio de Janeiru, na Svjetskom danu mladih. Budući da je mladost vrijeme važnih odluka, vrijeme u kojem se pripremamo za nešto o čemu će ovisiti cijeli naš život, dobro je u tom vremenu „ne uprskati“.

Zato mi kršćani imamo ne samo naravne pokazatelje, nego i unutarnji GPS koji se zove Duh Sveti da ne skrenemo na krivi kolosijek, da dođemo do velikog cilja za kojega nas je Bog stvorio. Upravo zato mladi su promišljali posebno o izvorima duhovnosti među kojima je prvi svakako Božja riječ.

„Ponekad nam Božja riječ izgleda jako mala i krhka pred gigantskim strukturama koje je čovjek stvorio. To je velika zamka“, upozorio je mlade vlč. Ivan, jer: „Nebo će i Zemlja proći, ali Isusova Riječ neće proći“. Oni koji povjeruju u Božju riječ su zapravo drugačiji, oni mijenjaju svijet jer Biblija nam je izravna linija s Bogom.

Kad bismo shvatili Isusovu prisutnost, plakali bismo od radosti

Drugi neophodan izvor duhovnosti kojega je pred mlade stavio vlč. Ivan je euharistija.

„Kad bismo shvatili Isusovu prisutnost, kad bismo bili svjesni da je Isus tu živ, prisutan, da imam živoga Boga – mislim da bismo plakali od radosti“, rekao je vlč. Ivan. Također je mladima posvijestio da kada jedemo Isusovo tijelo i pijemo njegovu Krv, postajemo ista krvna grupa sa Isusom. To nam osobito svjedoče životi svetaca koji su bili upravo zato posebni jer su bili „puni Boga“.



Nema sveca koji nije klečao i molio pred Bogom. Ako mi kršćani imamo Isusa u srcu i vršimo njegovu volju, kao što je to činila primjerice bl. Majka Terezija, možemo „zapaliti“ svijet, naglasio je mladima vlč. Ivan te ih, prema riječima pape Franje, potaknuo da budu protagonisti, da ne gledaju svijet „s balkona“, nego da ga kršćanski oblikuju, da budu radikalni kršćani.

Susret je završio klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i najavom iduće tribine za mlade u Španskom koja će se u prosincu održati na temu „Mladi, brak i obitelj“.

Elizabeta Mikulić
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
 
Ispišite stranicu: