HR

Aktualnosti

Objavljeno: 27.11.2014.

Predstavljena redovnička himna „Hvala redovnika“



Multimedijalni projekt upravo objavljene redovničke himne "Hvala redovnika" u izvedbi Redovničkoga band aida i video spot himne predstavljeni su u srijedu 26. studenoga u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu.

Himna je snimljena u povodu Godine posvećenoga života koju 30. studenoga, na prvu nedjelju došašća, otvara papa Franjo.

Uz članove Redovničkoga band aida, provincijale i provincijalke, te druge redovnike i redovnice predstavljanju su nazočili i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico i izaslanik zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić, te savjetnik zagrebačkog gradonačelnika za vjerska pitanja Stipe Zeba.

Pozdravljajući okupljene, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jure Šarčević, OFMCap. naglasio je da Godinu posvećenog života hrvatski redovnici i redovnice žele zauzeto i sadržajno proživjeti.

Podsjećajući kako u Hrvatskoj ima gotovo 4500 redovnika i redovnica, Šarčević je istaknuo kako to čini prekrasan i od puno boja sastavljen mozaik koji je velika snaga hrvatskoga naroda. Podsjetio je i na pismo koje je redovništvu o Godini posvećenog života uputio zajedno s predsjednikom Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ustanove posvećenoga života i družbe apostolskoga života dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem.

Zahvalio se svima koji su radili na projektu redovničke himne, posebno izvršnom producentu fr. Anti Gavriću, OP i voditelju projekta o. Vinko Mamiću, OCD.

Govoreći pak o formiranom Redovničkom band aidu izrazio je nadu da je pred njim puno zajedničkih nastupa i sličnih projekata. Osvrćući se na himnu, naglasio je kako je ona pogodila redovnički senzibilitet. Stoga je potaknuo redovnice i redovnike da ju uče i pjevaju u svojim zajednicama, ali i da uče i da ju pjevaju s djecom, župljanima.

Učinite da to uistinu postane naša himna, da ju znaju pjevati svi, da sve naše redovničke svečanosti pogotovo u ovoj godini uključuju i pjevanje himne, rekao je fra Jure Šarčević.

Tijekom programa u glazbenom dijelu sudjelovali su fra Ivan Matić,OFM , fr. o. Anto Bobaš, OP i Jadranko Bobaš, te Željka Marinović, a svoje svjedočanstvo odziva na Božji poziv predstavili su s. Marija Pia Tadijanov i fra Zlatko Ćorić.

Također u ovoj prigodi su predstavljeni pojedini dijelovi snimljenoga materijala, a program je završen izvođenjem himne što su predvodili solisti na pozornici. Program predstavljanja vodila je Tanja Baran.

Po završetku programa članovi Redovničkoga band aida nagrađeni su tortom s njihovim logom čiji je autor Silvio Parisi.

Zanimljivo je naglasiti, kako je ovaj projekt realiziran u vrlo kratkom roku. Naime, prvo audicija je održana 15. listopada. Soliste je na dvije audicije odabrao stručni ocjenjivački sud kojeg su činili skladatelj, aranžer i producent Toni Eterović, profesor glazbe i voditelj crkvenih i svjetovnih zborova mo. Vinko Karmelić i pjevačica popularne duhovne glazbe Željka Marinović koja je ujedno bila i mentorica solistima. Stihove za redovničku himnu „Hvala redovnika" napisao je Tomislav Baran, a glazbu i aranžman Toni Eterović. Pjesmu je pod ravnanjem Vinka Karmelića otpjevao zbor od 102 redovnice i redovnika, od kojih je bilo šesnaest solista.

Snimanje himne preraslo je u multimedijalni projekt s CD-om i DVD-om, koji osim pjesme uključuju i video spot autora Matka Petrića, audio i video reportažu o stvaranju himne, foto galerije, te notne zapise. Također je otisnut i popis s imenima svih solista, te članova zbora.

Redovnička himna i video spot snimani su u studiju „Toneter", zagrebačkim crkvama Sv. Vinka Paulskoga i Bl. Augustina Kažotića, te u više redovničkih zajednica i ustanova u kojima djeluju redovnice i redovnici.

Producent projekta je Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRPP), a multimedijalni CD/DVD kao nakladnici objavljuju HKVRPP i Laudato. (IKA)

Ispišite stranicu: