HR

Aktualnosti

Objavljeno: 28.11.2014.

Papa doputovao u Tursku



Papa Franjo započeo je u Turskoj šesto međunarodno putovanje svog pontifikata. Zrakoplov u kojem je putovao Papa sletio je u zračnu luku u Ankari oko podne. Po slijetanju Papa je pozdravio novinare koji su putovali s njim i zahvalio im na društvu tijekom putovanja. "Vaš rad je potpora, pomoć i služenje svijetu, vi pomažete ljudima upoznati ovo vjersko i humanitarno djelovanje. Turska je u ovome trenutku svjedok i ona koja pomaže mnogim izbjeglicama s ratnih područja. Hvala vam i ugodan boravak", rekao je Papa.

Papa je prvo posjetio mauzolej Mustafe Kemala Ataturka, osnivača i prvog predsjednika moderne Turske, gdje se upisao u Zlatnu knjigu gostiju. U svom tekstu Papa je pozvao Tursku da bude mjesto susreta i dijaloga. "Izražavam najiskrenije želje - napisao je papa Franjo - da Turska, prirodni most između dvaju kontinenata, bude ne samo raskrižje putova, već i mjesto susreta, dijaloga i mirnog suživota među muškarcima i ženama dobre volje svih kultura, narodnosti i vjeroispovijesti".

Osim što je mauzolej, impozantno zdanje je također muzej s brojnim predmetima koji potječu iz razdoblja prije i tijekom osnivanja republike. Nalazi se u turskoj prijestolnici Ankari, u četvrti Anyttepe. To je važno turističko i političko mjesto, gdje se održavaju svečanosti. Šefovi država u pravilu tijekom svoga posjeta odlaze ondje odati počast Mustafi Kemalu. (IKA)
Ispišite stranicu: